Ключовою проблемою майбутніх президентських виборів в Україні має стати забезпечення їх легітимності, наголошує Голова Верховної Ради України Володимир Литвин (праворуч).
Під час зустрічі в понеділок з делегацією Європейської асоціації колишніх членів Європарламенту на чолі з президентом Асоціації, екс-головою Європейського парламенту Хосе Маріа Джіль Роблесом   В. Литвин пояснив, що проведення демократичної, прозорої виборчої кампанії, забезпечення її легітимності на всіх етапах дозволить Україні в подальшому «здійснювати адекватну політику».
Голова Верховної Ради України зазначив, що наразі Україна «переживає момент істини». «Вибори повинні забезпечити перехід України в нову якість, — сказав він. — Президентська кампанія —це проблема вибору країни». При цьому В. Литвин наголосив на незмінності курсу нашої держави на дотримання демократичних стандартів.
Голова Верховної Ради України підкреслив, що його «цікавить не стільки результат виборів, а що буде з Україною і людьми після них». В. Литвин при цьому висловив жаль з приводу відсутності «толерантності й здатності до компромісу серед основних політичних гравців». Компроміс, сказав він, можливий за умови «рівноваги політичних сил і усвідомлення спільної відповідальності», зазначивши, що неодноразово пропонував Президенту України і Прем’єр-міністру України разом із парламентом «розпочати діалог, знайти спільну мову і працювати разом над розв’язанням спільних проблем». «Усі внутрішні проблеми ми повинні розв’язувати самостійно і не дивувати світ з’ясуванням стосунків на всіх рівнях. Нам всім необхідно працювати над тим, щоб Україна була цивілізованою державою», — сказав він.
В. Литвин також висловив стурбованість з приводу «спроб зруйнувати інститут парламентаризму в Україні». Він пояснив, що блокування роботи парламенту з вимогою ухвалити закон про підвищення соціальних стандартів в редакції, запропонованій фракцією Партії регіонів, є «тільки приводом, щоб не було працюючого інституту, який оцінюватиме перебіг передвиборної кампанії і прийматиме необхідні рішення». «Простежується така закономірність: прийняти для себе закон про вибори Президента і зруйнувати інститут парламентаризму, щоб забезпечити необхідний результат з використанням різного роду технологій», — зазначив В. Литвин, додавши, що з огляду на це він докладає значних зусиль, аби парламент працював, «формуючи колективну волю і реалізовуючи ту політику, яка потрібна Україні».
Відповідаючи на запитання членів делегації, Голова Верховної Ради України висловив думку, що європейське товариство під час президентської кампанії може допомогти Україні «рівним ставленням до кандидатів і об’єктивною оцінкою». «Вибори — це домашня робота, і нам її треба виконати так, як це робиться кожною нормальною європейською країною», — підсумував він, висловивши сподівання, що діалог між гілками влади буде налагоджено, і «ми з честю витримаємо цей іспит — президентські вибори».
В. Литвин також зазначив, що в Україні високо цінують роботу Асоціації, і висловив переконання, що досвід європарламентаріїв, їхні авторитет і знання європейських процесів мають бути використані в Україні. «Переконаний, що ваші зустрічі під час візиту сприятимуть утвердженню спільної відповідальності Верховної Ради за майбутнє України», — сказав він.
***
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголошує, що український народ і політики одностайні в питанні європейського вибору України, а євроатлантичні перспективи наразі не є актуальними.
«Наші політики одностайні щодо європейських перспектив України, і ця ідея позитивно сприймається всіма регіонами країни», — сказав В. Литвин, відповідаючи на запитання членів делегації Європейської асоціації колишніх членів Європарламенту на чолі з президентом Асоціації, екс-головою Європейського парламенту Хосе Маріа Джіль Роблесом під час зустрічі у понеділок. При цьому В. Литвин наголосив, що представникам української влади необхідно «скерувати свою енергію не на виголошення декларацій про європейський вибір, а на забезпечення європейських стандартів всередині країни».
«Ми зацікавлені в Угоді про асоціацію, але це можливо, коли ми будемо передбачуваними і матимемо європейські стандарти, — підкреслив він. — Нам необхідно зосередитися на практичній роботі всередині країни».
Водночас Голова Верховної Ради України не вважає актуальним питання вступу України до НАТО. За його словами, політика держави повинна співвідноситися з настроями людей, оскільки у протилежному випадку «вона непродуктивна». Проблема НАТО, пояснив В. Литвин, «розпалює народ, і, очевидно, що розкол у суспільстві нікому не потрібен». Окрім цього, нагадав він, «є чіткі сигнали» з боку Альянсу про неможливість вступу України до цієї організації найближчим часом. «Навіщо стукати в закриті двері?» — запитав керівник українського парламенту.
На думку В. Литвина, реальною гарантією безпеки України має стати набуття Будапештським меморандумом статусу політико-правового документа.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.