Загальнонаціональний діалог щодо децентралізації буде діалогом однодумців. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час учорашньої зустрічі з Комісаром ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнесом Ханом (на знімку).

В. Гройсман повідомив, що нині розпочато процес децентралізації врядування, зокрема, ухвалено низку законів, спрямованих на розвиток місцевого самоврядування, у законі про Державний бюджет на поточний рік «закладено певну децентралізацію фінансів».

При цьому він наголосив, що про федералізацію України в жодному разі не йдеться.

Серед основних принципів, на яких базуватиметься реформа врядування, Голова Верховної Ради назвав субсидіарність, повсюдність місцевого самоврядування, фінансову самодостатність громад, підвищення їхньої спроможності, а також відповідальність органів місцевого самоврядування перед громадою і державою.

Ці системні зміни, наголосив він, спрямовані на розбудову ефективної системи врядування, де основою є громада, район, область. «Такий підхід дозволить повністю самоврядно управляти територіями», — заявив Голова Верховної Ради.

В. Гройсман повідомив про створення в парламенті експертної групи з питань законодавчого забезпечення децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, до складу якої увійшли представники усіх політичних фракції Верховної Ради, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, центральних органів виконавчої влади, експерти.

Відповідаючи на запитання, керівник парламенту зазначив, що місцеві вибори на території усієї держави мають відбутися за новим законодавством на підставі конституційної реформи, яка має бути завершена до жовтня цього року. «Конституційні зміни потребують обговорення і напрацювання спільних рішень, — сказав Голова Верховної Ради. — Немає жодної людини, яка б заперечувала необхідність таких змін».

У цьому контексті В. Гройсман заявив, що закон про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів треба ухвалити вже у травні, і для реалізації цього завдання створено експертну групу з широким представництвом.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.