Раніше юні натуралісти шпаківні робили й жолуді збирали, а сьогодні виконують проекти державної ваги
«Академіки» просто нарозхват
Луганські фахівці, котрі працюють у системі позашкільної роботи з дітьми, стверджують, що їхні «академіки» в Україні просто нарозхват. Зазвичай юні луганчани стають переможцями різних предметних конкурсів і турнірів українського й міжнародного статусів і тим самим викликають до себе інтерес з боку престижних вузів. До того ж не тільки своєї країни. На недавньому міжнародному математичному конкурсі, наприклад, представники МДУ одразу зарахували своїм студентом переможця з Луганщини, взявши на себе навіть видатки на дорогу до Москви.
На виявлення юних обдарувань, розвиток їхніх талантів значною мірою впливає наявність міцної системи позашкільної роботи. В області створено три комунальні заклади, на утримання яких, наприклад, тільки цього року обласна рада виділила 2 мільйони гривень. До речі, саме завдяки такому фінансуванню є можливість відправляти дітей практично на всі загальноукраїнські конкурси. Керівники комунальних закладів — обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, центру науково-технічної творчості та обласної Малої академії наук звертають увагу на таку особливість обдарованих дітей, як поліфонічність. І в цьому разі наявність центрів допомагає дітям не тільки визначитися із заняттям, а й поглибити свої знання. Скажімо, якщо в ранньому віці школяр прийшов на станцію юних техніків і серйозно, системно тут займається, то, як правило, до старших класів стає слухачем Малої академії наук, готуючись до освоєння не тільки майбутньої професії, а й науки. До того ж безоплатно. Приблизно такий шлях пройшов луганський школяр Гарік Мелкумян. Підсумком його підготовки став розроблений ним метод кардіоінтервалографії дрібних лабораторних тварин. Суть його полягає в тім, що за допомогою такого методу з’являється можливість знімати показники піддослідної тварини без її препарування та умертвіння.
До речі, два вихованці Малої академії наук претендують на одержання стипендії Президента України, а семеро — на стипендію Луганської обласної ради.
З користю для себе і для області
Цікавий досвід еколого-натуралістичного центру. До речі, він один з найстарших у країні. Був створений ще в 1927 році, коли Луганщина входила до складу Донецької області.
— Чого раніше навчали юних натуралістів? — ставить запитання керівник центру Володимир Яковлєв і сам на нього відповідає: — Шпаківні будувати та жолуді збирати. А сьогодні наші учні займаються серйозними дослідженнями. Якщо раніше ставилося завдання підвищити масовість, то сьогодні акцент поставлено на індивідуальній роботі з дітьми, для того щоб виявити і розвивати їхні таланти. В області працюють чотири шкільні еколого-натуралістичні центри, створені у сільській місцевості. За допомогою дослідницької роботи школярів у регіоні вже створено два заказники. Скажу навіть більше: наші вихованці провели приблизно 60 відсотків всіх досліджень із заповідних лісів. Лікарські трави, які збирають діти, ідуть нарозхват серед київських медиків, які лікують лейкемію. У деяких районах нашої області досить низька радіація, чиста екологія, тому тут і збирають лікарські рослини.
Одне слово, від позашкільної роботи є користь не тільки для самих дітей, а й для регіонів області. В Алчевську, наприклад, вихованці еколого-натуралістичного центру планують створити парк, і міська влада вже виділила на це кошти.
Є бажання відродити ракетомоделювання
У рамках центру науково-технічної творчості в області створено більш як дві тисячі гуртків, у яких займається близько 31 тисячі дітей. Інтерес у них різний — декоративно-ужиткове мистецтво і ремесла, радіоконструювання, авіа-, судно- і автомоделювання. А тепер ще у керівників центру є бажання відродити ракетомоделювання. Поки що триває підготовча робота, але в учнів уже горять очі й чешуться руки. Такий стан юних техніків і конструкторів уже доводилося спостерігати, коли готувалися освоїти такий вже забутий напрямок, як виготовлення повітряних зміїв. За словами директора центру Ніни Кравченко, колектив педагогів і майстрів намагається різними способами підвищувати інтерес дітей і молоді до технічної творчості. Незважаючи на достатнє фінансування, коштів все одно не вистачає. Як розповідають, у Сумах є так звані «пересувні шкільні заклади». Це спеціально обладнані автобуси, на яких педагоги і майстри на тиждень-другий виїжджають у глибинку, проводять там заняття з дітьми й виявляють таланти. Про такі «пересувки» мріють і в Луганську. Якщо вірити в те, що мрії можуть матеріалізуватися, то, сподіваємося, такі автобуси на Луганщині незабаром з’являться. Одна мрія багатьох школярів області — одержувати стипендію — вже збулася. Ті, хто виділився на тлі інших відмінним навчанням, перемогою на всеукраїнських і обласних предметних олімпіадах, у турнірах і конкурсах, протягом півроку одержуватимуть стипендії обласної ради в розмірі 150 гривень. А учні професійних навчальних закладів — по 200 гривень.
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.