Якщо у північно-східних сусідів традиційно, ще за часів Миколи Гоголя, дві основні хвороби — то погані дороги і надмір «розумників», то в нашому, українському суспільстві, окрім перелічених, є ще один хронічний діагноз — хабарництво. Зізнаймося: хто з нас, тією чи іншою мірою, уникнув цієї «болячки» упродовж останніх кількох років? Та, на щастя, між нами дедалі частіше, хоча й рідше, ніж вимагає хронічна ситуація, з’являються ті, хто відмовляється давати «на лапу». Повіривши правоохоронцям, зокрема — прокуратурі, люди звертаються до них по допомогу. І хабарники замість омріяних дармових грошей отримують конкретні строки позбавлення волі...

 

В одному з офісних приміщень обласного центру відчинилися двері, й всередину швидко зайшли правоохоронці. Зайшли вчасно. Двоє посадовців саме отримували хабар від співрозмовника, не знаючи, що доведений до відчаю «давальник» напередодні звернувся до стражів закону. Хто ж вони, ці любителі легкої наживи, які щойно взяли у директора одного з товариств П. 100 тисяч гривень?

Ще зовсім молоді люди — сільський голова одного із сіл Сумського району та депутат цієї само сільради. Про таких у народі кажуть: «Молоді, але з «ранніх».

У травні нинішнього року П. задумав побудувати на території, підпорядкованій сільській раді, автозаправну станцію. А як втілити задум в життя без земельної ділянки... Сільський голова пообіцяв це питання вирішити на черговій сесії сільради. Але за умови: директор має дати йому та одному з депутатів «відступного» у розмірі 100 тисяч гривень. Та ще 50 тисяч після оформлення земельної ділянки площею 0,33 гектара.

Як повідомив прокурор Сумського району Сергій Таранушич, хабарники після затримання були доставлені до прокуратури і допитані як підозрювані. Того само дня виконуючий обов’язки прокурора області Сергій Кулинич порушив кримінальну справу стосовно ласунів до чужого. Нині триває досудове слідство.

Майже в часі збіглося й затримання співробітниками прокуратури ще одного хабарника. Щоправда, не у фешенебельному офісі, а у вагоні поїзда. Річ у тім, що начальник одного з потягів Південно-Західної залізниці вимагав і одержав хабара від жителя Конотопа за перевезення багажу без відповідної документації. «Хабарник-сервісмен» отримав від конотопця 900 гривень за перевезення трьох коробок з лазерними компакт-дисками з «жемчужини у моря» — Одеси. І був прикро вражений, коли саме в час «Х» нагрянули правоохоронці. Шахраюватий начальник потяга, звичайно ж, не знав, що конотопець напередодні також звернувся із заявою до транспортної прокуратури про вимагання у нього хабара.

Як повідомили нам у прокуратурі області, начальнику потяга інкримінується стаття Кримінального кодексу, яка, між іншим, передбачає покарання не лише у вигляді солідного штрафу, а й позбавлення волі строком від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Тож цілком ймовірно, що після суду залізничник знову зайде до вагону, але вже загратованого у клітинку, який помчить його у місця, де славнозвісний Макар телят не пас.

«Перевертні» у погонах також не проти дарівщини

Засоби масової інформації постійно інформують своїх читачів, причому останнім часом майже безперестанно, що до хабарів ласі так звані «перевертні» в погонах. Ось і нещодавно, прес-служба обласної прокуратури повідомила: на гарячому затримано помічника дільничного інспектора міліції Х. «Добродія» у погонах арештували під час вимагання і отримання ним хабара у розмірі дві тисячі гривень. Таку суму він вирішив злупити з жителя райцентру за непритягнення того до кримінальної відповідальності.

При огляді у Х. виявлено і вилучено вказану суму грошей номіналом по 500 гривень. Слідчим міжрайонної прокуратури порушено і прийнято до провадження кримінальну справу. Вчорашньому помічнику дільничного інспектора «світить» казенний дім строком від 5 до 10 років.

Уявіть собі ситуацію: засуджений злочинець ось-ось має відбути «у місця не дуже віддалені». Ті, кому він завдав болю і шкоди, отримали бодай невелику моральну компенсацію. Та знаходяться «перевертні», які за грошову подачку ладні й тут проміняти честь і совість, і добитися полегшення для злочинця. Як, наприклад, посадова особа слідчого ізолятора К. та один із колишніх начальників сектору внутрішньої безпеки управління державного департаменту України з питань виконання покарань в Сумській області В. Ці особи — капітан і майор внутрішньої служби — протягом червня-липня нинішнього року, використовуючи мобільний стільниковий зв’язок, банківські рахунки та картки, вимагали і отримали від двох засуджених та їх родичів хабар у розмірі 1630 гривень. Пообіцявши сприяти, щоб засуджених направили до виправної колонії, розташованої в межах області, а також простежити, щоб до злочинців не вживали заходів впливу за допущені ними порушення режиму утримання у слідчому ізоляторі.

Обидва хапуги своєчасно були схоплені за липкі рученята працівниками прокуратури. Як досвідчені правники затримані вирішили за краще вже на перших допитах визнати свою причетність до вказаного злочину. Та все одно обом загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Як бачимо, українське хабарництво — хвороба хоч і заразна, але виліковна. Чим буде більше їй спротиву, тим швидше очистимося від цієї страшної зарази.

Хто з чиновництва більше всього полюбляє жити «на халяву»? Відповідь дасть невеликий аналіз роботи органів прокуратури області у нинішньому році.

До суду з обвинувачувальними висновками направлено 9 кримінальних справ стосовно 12 обвинувачених за ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабара). Посадова палітра любителів поповнювати власні капшуки брудними грошами строката.

Серед обвинувачуваних — п’ять службових осіб з органів внутрішніх справ, зокрема, один із заступників начальника лінійного відділення на станції, старший інспектор взводу дорожньо-патрульної служби УДАІ, оперуповноважений сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків, двоє оперуповноважених карного розшуку. Схоже, коментує ситуацію старший прокурор відділу обласної прокуратури Олександр Алтухов, у лавах нашої міліції хабарництво стало системним явищем.

Окрім перелічених, «доблесні» лави хабарників останнім часом поповнили посадові особи відділення судово-медичної експертизи, керівник відділу комерційного банку, п’ять службових осіб державних, комунальних та інших підприємств. Загальна сума одержаних хабарів становить приблизно 103,5 тисячі гривень і 1700 доларів.

Звичайно, не всі державні службовці і правоохоронці хабарем «краплені». Однак, як засвідчують факти, за роки незалежності хабарництво у нашій державі переросло з хвороби в епідемію, позбутися якої можна лише спільними зусиллями.

Григорій ХВОСТЕНКО, Владислав ЖМУРКОВ.

Сумська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.