Повіривши у нічний дзвінок, батько віддав гроші шахраям
Жертвою став мешканець Горлівки Донецької області, 50-річний шахтар-пенсіонер Сергій Костянтинов. У колишнього гірника троє дітей: дві старші доньки заміжні, а 23-річний молодший син Анатолій живе сам.
«Син працює у приватній фірмі, прогодувати себе може, але я, як батько, постійно переживаю за нього, дзвоню, цікавлюся, чи він ситий, чи вдягнений, — розповів Костянтинов. — По кілька разів на день набираю номер сина. А тут дзвінок о третій ночі: у трубці молодий чоловік заплаканим голосом, схожим на голос мого сина, повідомляє, що він потрапив до міліції за бійку і що йому «світить» сім років позбавлення волі!»
Після цього трубку взяв начебто «слідчий», який перерахував статті Кримінального кодексу, а потім озвучив вимогу: щоб «відмазати» сина, потрібні дві тисячі доларів, причому негайно — протягом години. Батько дав згоду: він був шокований і лише потім збагнув, що не спитав, де саме перебуває син. За словами Сергія, він одразу повірив, що телефонує Анатолій, хоча номер не висвітився. Але коли людина плаче, голос змінюється, тож батько, ані секунди не вагаючись, кинувся рятувати дитину. Одразу став набирати номер сина, але той не відповідав.
«Я ламав голову, як дістати такі гроші в максимально короткий термін — за годину! — хвилюється пенсіонер. — Невідомі проінструктував мене, дали номер телефону, за яким треба дзвонити і повідомляти, як у мене просуваються пошуки грошей. Ще одна деталь: зловмисники вимагали всю суму — дві тисячі доларів — обміняти на гривні. І це серед ночі! Казали, що в супермаркетах є термінали, де можна обміняти валюту. Але не врахували, що в нашому місті всі супермаркети працюють до 22-ї години, а відкриваються о восьмій ранку. Тоді мої співрозмовники запропонували з’їздити до залізничного вокзалу, де є черговий пункт обміну валюти».
Очевидно, шахраї побоювалися, що, передаючи долари, потерпілий може переписати номери купюр і згодом повідомити правоохоронні органи. Тому й затіяли оборудку із обміном. «Отримавши на руки 15 800 гривень, я набрав номер. Мені сказали поїхати на газову заправку, де на мене чекатиме таксі. Далі, відповідно до інструкції, я передав таксисту згорток із грошима і знову вирушив на залізничний вокзал, куди начебто мали привезти мого сина. Але ані через п’ятнадцять хвилин, ані через годину Анатолія не було. І тут я набрав його номер іще раз. І почув голос сина. Він і не підозрював, яка історія з ним «трапилася», а весь цей час спав...»
Батько спочатку не міг повірити, доки на власні очі не побачив сина, приїхавши до нього додому. А після цього вирушив до міліції.
«Зараз ведеться слідство і встановлюються подробиці того, що трапилося, — повідомив виконуючий обов’язки начальника відділу карного розшуку Центрально-Міського райвідділу міліції Горлівки Олег Аверін. — Слідство вже має певну інформацію, яка відпрацьовується. Встановлюються особи, які можуть бути причетні до злочину. За фактом порушено кримінальну справу за статтею «шахрайство».