Старше покоління ще добре пам’ятає, як за радянських часів у вихідні дні, вечірній час в населених пунктах здійснювали патрулювання загони народних дружинників. Ці формування досить успішно допомагали дільничним інспекторам міліції забезпечувати громадський порядок та спокій. З розпадом Союзу з різних причин це позитивне напрацювання надовго забулося. Але кілька років тому про радянський досвід співпраці громадян із працівниками міліції все ж таки згадали.
Зробили спробу відновити роботу громадських формувань на територіях практично всіх місцевих рад. Але, на жаль, важко підібрати добровольців, які б на голому альтруїзмі допомагали дільничним інспекторам нести службу. Тут якби хоч якесь заохочення — на кшталт пільгового проїзду у громадському транспорті під час виконання службових обов’язків чи надання якихось побутових пільг за понадурочну роботу. Адже актуальність роботи громадських формувань сьогодні, як то кажуть, видно неозброєним оком: через кризу і спад економіки росте безробіття, зростає і злочинність. І це при тому, що більшість дільничних інспекторів обслуговують по кілька територій, тож навіть бувати часто в кожній — і то проблема. Звичайно, це ускладнює і без того не найкращу криміногенну ситуацію. Інша річ — у Камбурліївці Онуфріївського району.
Місцевий житель Сергій Трепачов, коли виявляв бажання стати громадським помічником дільничного (цю громадську посаду він обіймає вже четвертий рік), на якісь пільги чи винагороди не розраховував. Бо їх і немає. Приймаючи таке рішення, чоловік керувався іншим: «Виховую п’ятьох дітей, тож хочу, щоб вони безпечно ходили селом, спокійно почувалися на дискотеках чи в інших місцях масового відпочинку молоді. Та й взагалі, якщо кожен буде займати позицію «моя хата скраю» і тільки лаяти владу, то порядку у нас ніколи не буде...».
«Із Сергієм ми організовуємо подвірні обходи, разом здійснюємо заходи з охорони громадського порядку — чергуємо в місцях масового відпочинку людей. Залучаємо до цього і місцеву громадськість. Він надає істотну допомогу в попередженні правопорушень, розкритті злочинів», — розповідає про свого активного помічника, справедливу й небайдужу людину дільничний інспектор Андрій Пугач.
Факт. Нещодавно помічник дільничного сам затримав крадія, якого вже тривалий час розшукували правоохоронці не тільки Онуфріївського, а й двох сусідніх — Кременчуцького та Світловодського — районів.
Кілька місяців 18-річний камбурліївець залишався «невловимим» не тільки для працівників міліції. Давно вже шукали його й ті, в кого він «приробив ноги» скутерам, велосипедам, мобільним телефонам. А під час останнього візиту злодія у рідні краї на мотоциклі «Ява» (звісно — не на власному), його затримав у лісі Сергій Трепачов.
«Ми з ним довго розмовляли, — розповідає Сергій Анатолійович. Я переконував хлопця йти десь на роботу, повернути з тієї дороги, на яку став. Працював же він раніше в місцевому господарстві...». А хлопець — за своє: «Відпустіть, а я вам десять мобілок принесу». Показав він і де сховав «Яву», зізнався, що вкрав три скутери та до 20 велосипедів.
«За тобою ж смерть ходить, уб’ють же колись за крадене», — знову старався достукатись до глузду крадія помічник дільничного. Та повчальна, але марна чотиригодинна ранкова бесіда в лісі результатів не дала —смак легкої наживи вже, мабуть, нічим не переб’єш. Тож погодувавши вдома затриманого та переодягнувши, доставив його до райвідділу міліції.
«Шкода таку молодь, — каже Сергій Трепачов. — Але й безкарність призведе до ще більшої біди. Погрузнемо в злочинності, яка ставатиме дедалі жорстокішою і цинічнішою, і тоді вже не зможемо їй протистояти».
Руслана СОРОКА. Петро МЕЛЬНИК.
Кіровоградська область.
На знімку: помічник дільничного Сергій Трепачов.

Фото Руслани СОРОКИ.