Захистити вітчизняного виробника, обмеживши імпорт низькоякісного м’яса, закликав глава ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко. Під час прес-конференції в Києві він оприлюднив дані, які підтверджують: Україна котиться до імпортозалежності. За результатами 8 місяців 2009-го обсяги виробництва м’яса в країні знизилися на 4,5 відсотка порівняно з приростом на початок нинішнього року на рівні 6,5 відсотка. Зокрема, різко — на 13 відсотків — скоротилися обсяги виробництва свинини, яловичини — на 7%, і тільки по м’ясу птиці зафіксовано приріст у 14 відсотків.
Одна з причин падіння виробництва, наголошує Олександр Бакуменко, ввезення за демпінговими цінами більш як 300 тисяч тонн низькосортного імпортного м’яса. «Ми із країни, що на 95 відсотків була забезпечена власними ресурсами (м’ясом. — Авт.), мала змогу на всі 100% бути забезпеченою й 20—30% ще експортувати, починаємо перетворюватися на імпортозалежну країну... Замість того, щоб обмежити ввезення імпортної продукції, особливо низькосортної, ми сьогодні відкриваємо потік, який руйнує внутрішній ринок».
Вітчизняним виробникам важко конкурувати із закордонними, експорт продукції яких дотується. Європейський Союз, за словами Олександра Бакуменка, дає дотацію на свинину й м’ясо птиці 1,5 тисячі доларів на тонну. Головне, щоб не зупинялося виробництво, щоб воно розвивалося й люди були зайняті, платилися податки й країна не перебувала в економічній рецесії. Вітчизняний агропром програє й тому, що в багатьох закордонних державах виробники мають доступ до недорогих фінансових ресурсів. Приміром, у ЄС кредити для аграрного сектора коштують від 2 до 4 відсотків, у США — нуль відсотків. У нашій же країні позичити гроші в банку можна під 30%, але навіть і під ці «драконівські» відсотки часто взяти кошти — проблема.