Врожай соняшнику намагаються вивезти за кордон
Трейдери знов ініціюють скасування 13-відсоткового мита на експорт насіння соняшнику. В асоціації виробників олії «Укроліяпром» стверджують, що нині розробляється відповідний законопроект. Там переконують: робиться це задля отримання торгівцями надприбутків. 
Інше пояснення, справді, важко відшукати. Адже майже кожна друга продана на світовому ринку тонна олії експортована з України. Тобто, завдяки існуючому миту наша держава відправляє за кордон не виключно сировину — соняшник, а олію. То хто від цього виграє і хто програє?
Програє українська економіка. Адже наша країна серед лідерів не лише за обсягами експорту олії, а й, незважаючи на існуюче мито, за обсягами продажу за кордон соняшникового насіння. Але значно більше його йде на переробку всередені країни. Навіть неекономісту зрозуміло — це зарплати працівникам, додаткові робочі місця... Причому Україна має потужності, які дозволяють переробити у півтора рази більший врожай, ніж очікуваний цьогоріч. Від того, що левова частка врожаю залишається всередені країни, вигідно олійноекстракційним заводам і сільгоспвиробникам, які отримують від переробників непогані гроші: нині, в сезон масового збирання, тонна насіння коштує до 2,4 тисячі гривень.
Така, на перший погляд, дрібничка: шрот, цінний білковий корм, після переробки надходить на тваринницькі ферми. Погодьтеся, за нинішньої, вигідної для країни ситуації, навіщо шукати «добра від добра», як закликають трейдери, скасовувати мито, щоб завантажувати соняшником переробні потужності десь за кордоном?
Аргумент трейдерів, на мою думку, видається малопереконливим. Мовляв, від скасування мита виграють сільгоспвиробники, котрі почнуть отримувати за вирощене ще більшу ціну. Навряд чи. Адже зернові у нас експортуються без жодних обмежень, та ціни на них залишаються низькими. А якщо й зростають, доходи швидше перетікають не в кишені аграріїв, а тих самих торгівців.
Серед потерпілих від можливого скасування мита на соняшник опиниться державний бюджет, бо недоотримає значних надходжень. Ще одна неприємність відміни мита стосується нас, споживачів. Якщо врожай насіння втече за кордон, олія в крамницях, найімовірніше, подорожчає.