— Озимий ріпак посіяли ще наприкінці літа, а він не зійшов до цього часу, — каже заступник начальника Ямпільського районного управління сільського господарства Вінницької області Василь Рочняк. — Хоч би де листочок зазеленів. Нема вологи — нема сходів.
На 4,5 тисячі гектарів розмістили у районі озимий ріпак. Його висіяли майже у кожному з двадцяти господарств. Фахівці висловлюють тривогу з того приводу, що посіви можуть увійти в зиму ослаблені. Така ситуація стане причиною вимерзання посівів. Волога потрібна й для інших культур. У районі вже заклали в грунт насіння озимої пшениці на площі три тисячі гектарів. Сіють кукурудзу і соняшник. І чекають дощу.
— З початку року на наші поля випало тільки 150 міліметрів опадів, — продовжує Василь Рочняк. — Це утричі менше від мінімальної норми. Істотно змінився клімат. Тому в господарствах помалу пристосовуються до нових умов. Повністю відмовилися вирощувати овочі. Вони потребують багато вологи. Ними займаються тільки індивідуальні господарі. Така само ситуація з картоплею. Жодного гектара бульб не вирощують у сільгосппідприємствах. Цукрові буряки залишилися тільки у чотирьох господарствах. «Щоправда, з буряками причина інша — їх вирощування стало збитковим, тому й відмовилися від цієї культури, — уточнює співрозмовник. — Буряки сіють цукрові заводи. Збитковість покривають за рахунок отриманого цукру. Загалом нинішнього року буряки вирощують на площі три тисячі гектарів. Урожай теж поганий. За прогнозами, більш як 300 центнерів з гектара не буде. Хоча у два попередні роки збирали по 500 центнерів на круг. Причина та сама — дефіцит вологи і осіння спека «спалили» корені, вони вже в грунті в’януть...».
Вінницька область.