У попередньому номері «Голосу України» автор цих рядків звернув увагу на те, що найближчим часом у центрі уваги опиниться хід розслідування отруєння кандидата у Президенти Віктора Ющенка восени 2004 року. І не помилився. Бо в день виходу нашого видання з’явилася публікація в газеті, яку пов’язують з найбагатшою людиною України Рінатом Ахметовим. Як показало вивчення Інтернету, радо підхопили цю тему і російські ЗМІ.
Оскільки автор лише переказував, про що повідомляла газета «Левый берег», то, гадаю, читачам буде цікаво довідатися, про що йдеться.
Як стверджує видання «Сегодня», начальник відділу за наглядом за розслідуванням кримінальних справ слідчими Генеральної прокуратури Лариса Чередниченко написала рапорт на ім’я Олександра Медведька. У ньому високопоставлена співробітниця Генпрокуратури стверджує, що у слідство втручаються окремі особи з оточення Віктора Ющенка під керівництвом його дружини Катерини. Вони пробують приховати «штучність» факту отруєння. Пані Чередниченко посилається, пише газета, на свідчення Давида Жванії слідчій комісії Верховної Ради з розслідування обставин отруєння Ющенка, в якій вона працювала.
«...Як свідчить Жванія, — цитується рапорт начальника відділу ГПУ, — у потерпілого у вересні-жотні 2004 року при сприянні австрійського лікаря взяли зразки крові. Однак вони не були досліджені ні в Україні, ні в будь-якій іншій європейській країні. Їх таємно доставили в США, де збагатили діоксином, а в подальшому, за сприяння співробітників американських спецслужб, передали в Австрію. Саме ці зразки крові керівництво австрійської клініки «Рудольфгаус» направило на дослідження в експертних закладах, які і виявили наявність діоксину».
Окрім того, пишуть колеги, Чередниченко повідомляє про те, що нею була опрацьована роздруківка фонограми телефонної розмови жінки, яку називали Мартою, з якимсь Романом. Розмова велася англійською із вкрапленням українських слів і стосувалася транспортування зразків крові Ющенка до США.
«Вивчення напрацьованих тимчасовою слідчою комісією ВР матеріалів, — цитують далі її рапорт колеги, — створило в мене переконання про наявність інших, крім головної і єдиної, версій, які, можливо, не бралися до уваги слідчими у справі про отруєння Ющенка. Зокрема, життєподібною видається версія про причетність окремих високопоставлених службових осіб СП до спроб фальсифікувати докази у кримінальній справі №49-1361... Висновок фоноскопічної експертизи у випадку отримання статусу доказу у кримінальній справі дає певні підстави вважати, що Марта — оперативний псевдонім особи, якій належить голос, а саме отруєння — не що інше, як детально спланована оперативна комбінація вітчизняних і закордонних спецслужб».
Оскільки автор цих рядків людина незаангажована і читає публікації в інших виданнях, то поділюся деякими спостереженнями. По-перше, ця версія вже з’являлася у травні цього року в інтерв’ю «Комсомольской правде» заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна (до речі, колеги із «Сегодня» з посиланням на джерела в ГПУ стверджують: Лариса Чередниченко — його людина). По-друге, і найголовніше, її автор — Сергій Лозунько, який оприлюднив версію у тижневику «2000». Його засновник і видавець, ми вже писали про це, — колишній працівник радянської військової розвідки Сергій Кичигін.
Варто також звернути увагу ще на декілька обставин. Ця публікація з’явилася після того, як англійський «Таймс» надрукував статтю, в якій висловив думку про причетність до отруєння Віктора Ющенка найвищого російського керівництва. Окрім того, декілька тижнів тому «Левый берег» тонко натякнув Віктору Ющенку: якщо він піде на президентські вибори, то з’явиться цікава роздруківка телефонної розмови, в якій ідеться про фальсифікацію його отруєння діоксином. Однак глава держави вирішив балотуватися вдруге. І от маємо те, що маємо.
Щоправда, пікантності ситуації додає той факт, що свій рапорт Лариса Чередниченко написала 26 серпня, а наступного дня її повідомили про звільнення у зв’язку зі скороченням штатів. Їй пропонували дві посади, але вона відмовилася. Тепер вона оскаржила наказ у суді.
Газета «Сегодня» написала про те, що в Інтернеті висловлюється думку, що Марта — це Катерина Ющенко. У свою чергу дружина Президента в інтерв’ю «Україні молодій» зізнається, що на неї показують пальцем, нібито вона сфальсифікувала результати тестів, щоб допомогти чоловіку виграти вибори. «Це та глибина морального падіння, якої можуть досягти наші опоненти і їх «оплачені» журналісти, щоб «виграти» вибори», — зазначає дружина Президента. Катерина Чумаченко також стверджує, що зверталася по допомогу до всіх знайомих в Європі і в Америці, щоб визначити причини хвороби. І розповідає про те, що довелося пережити їй і чоловікові.
Власне, вважаю, крапку в історії з отруєнням Віктора Ющенка у 2004 році ставити рано. Гадаю, ми ще не раз повертатимемося до неї. Тим паче Генеральний прокурор Олександр Медведько уже не раз казав, що факт отруєння доведено. Щоправда, отримати коментар у прес-службі Генеральної прокуратури з цього приводу не вдалося, ніхто не відповідав на мої телефонні дзвінки.