Лідер Партії регіонів Віктор Янукович під час свого перебування на Черкащині відвідав Шевченківський національний заповідник, Свято-Покровський Красногірський монастир, Канівську ГЕС, ВАТ «Азот» та провів у Черкасах виїзне засідання опозиційного уряду. Про побачене і почуте в області, про свою позицію стосовно стабілізації української економіки, соціально-культурної сфери він поділився з однопартійцями під час роботи опозиційних урядовців, у виступі перед жителями обласного центру та під час спілкування з журналістами.
Про Чернечу гору і ГЕС
Свою подорож Черкащиною В. Янукович розпочав з Канева. Тут, на Чернечій горі, він поклав квіти і вклонився «найвищій духовній вершині України» — могилі Тараса Шевченка. «Завжди піднімаюся до місця вічного спочинку Великого Кобзаря з хвилюванням, — сказав Віктор Федорович. — Тут, на Чернечій горі, має побувати кожен українець, щоб зрозуміти, що Вітчизна у нас одна і ділити нам немає чого».
Однак у Шевченківському національному заповіднику його прикро вразила та обставина, що музей Кобзаря досі перебуває в стані реконструкції.
— У 2003 році, — сказав екс-прем’єр, — я підписав розпорядження Кабміну про впорядкування місць, пов’язаних з іменем Тараса Шевченка. Як мені відомо, ще тоді було виготовлено кошторисну документацію на реконструкцію музею в Каневі. Планувалося, що 2005 року оновлений Тарасів Дім прийме відвідувачів. Проте ми, на жаль, не встигли здійснити задумане. А нова, «патріотична» влада, котра прийшла у 2005 році, чотири роки невідомо що робить на Чернечій горі й досі тримає найголовніший музей країни на замку. — Я можу вас запевнити, — пообіцяв канівчанам, всім шанувальникам творчості Кобзаря В. Янукович, що за кілька місяців після того, як наша політична сила прийде до влади, відчинить двері належно впорядкований музей Тараса Шевченка. І на Чернечій горі також буде порядок і краса, гідні імені великого сина українського народу.
Після ознайомлення з роботою Канівської ГЕС глава опозиційного уряду відповів на запитання журналістів. Зокрема, щодо безпеки на вітчизняних гідроелектростанціях. Цьому питанню, зауважив Віктор Федорович, потрібно приділяти максимум уваги. Адже гіркий приклад Саяно-Шушенської ГЕС показав, до чого призводить нехтування безпекою. Гребля Канівської гідроелектростанції перенавантажена, адже виконує функції шляхопроводу. Цього не можна допускати, і потрібно будувати новий міст.
Своїх душать, чужих підтримують
Відкриваючи засідання опозиційного уряду, В. Янукович наголосив, що розгляд найболючіших проблем аграрного сектору економіки у Черкасах — не випадковість. Сільськогосподарська область, котра славилася інтенсивним розвитком тваринництва та цукрової галузі, з ностальгією згадує ті часи. У краї, де у ХІХ столітті зародилася і розквітала цукрова галузь українських підприємців Терещенків, Симиренків, Ханенків, у наш час від потужних підприємств залишилися одні стіни.
— Ще торік, — наголосив лідер Партії регіонів, — у Черкаській області працювало сім цукрових заводів. Нинішнього року розпочав виробничий сезон лише один. Те саме і в сусідніх центральних областях. Дожилися до абсурду: колишній «цукровий Донбас» сам себе вже не спроможний забезпечити цукром-піском. Їдуть в Білорусь і просять сусідів, котрі споконвіку купували в Україні «біле золото», продати їм цукор. Ні честі, ні елементарного сорому немає. У своєму виступі В. Янукович зупинився також на проблемах рентабельності сільського господарства, здешевленні кредитів, на функціонуванні зернового ринку, забезпеченні сільгосппідприємств мінеральними добривами, ціну на які формує вартість газу.
— Ми не маємо просити у Росії якихось преференцій, — зазначив керівник опозиційного уряду. — Однак хочемо, щоб до нас ставилися так, як до європейських партнерів, котрі давно живуть за ринковими законами. Ціна на газ для України має бути середньоєвропейською, тоді такі підприємства, як черкаський «Азот», не виживатимуть, як нині, а нормально працюватимуть.
— Щоб вивести агропромисловий комплекс держави з глухого кута, — поінформував опозиційний міністр агрополітики Віктор Слаута, — ми розробили комплекс першочергових заходів. Насамперед необхідно терміново наповнити державний стабілізаційний фонд з урахуванням потреб АПК, запровадити державне замовлення на стратегічні види сільгосппродукції, ввести єдиний для всіх податок, здешевити кредити, оголосити річні податкові канікули. Крім цих пунктів, члени опозиційного уряду схвалили пропозиції про відрахування для аграрного сектору економіки 5,5 відсотка коштів від загальних надходжень до держбюджету, а також зміни ставок ввізного мита. Цей крок, зокрема, дасть змогу покінчити із засиллям імпортної продукції, яка вщерть заполонила вітчизняний ринок.
Розгрібатимемо «завали»
Відповідаючи на запитання журналістів про підготовлений урядом Тимошенко проект держбюджету на 2010 рік, В. Янукович порівняв його з солодкою цукеркою в яскравій обгортці.
В. Янукович звернув увагу на велику різницю у ньому між доходами і видатками. Їх, як то кажуть, видно неозброєним оком. План доходів кошторису-2010 становить 285 мільярдів гривень, що на 19 відсотків більше від плану доходів на 2009 рік. Проте за фактом бюджет нинішнього року по доходах не буде виконано на 25—28 мільярдів гривень. Тобто уряд планує наступного року зростання доходів більш як на 40 відсотків від фактично отриманих у 2009 році. Звідки візьмуться ці міфічні мільярди — велика таємниця, яку Кабмін не розголошує.
Ще один міф бюджету-2010 пов’язаний з тим, що його розраховано на обмінному курсі 7,5 гривні за долар. А за реальних 9 гривнях за долар витрати на обслуговування зовнішніх боргів та компенсацію НАК «Нафтогаз України» зростуть на 4 мільярди гривень. Чим уряд покриватиме ці витрати — також невідомо.
— Якщо уряд має намір антиконституційно керувати державними фінансовими ресурсами в ручному режимі, — акцентував В. Янукович, — ми цього не дозволимо робити. Як і використовувати мільярдні зарубіжні запозичення у невідомих цілях. Вимоги нашої політичної сили такі: щоб відвернути подальше зубожіння простого народу, наполягаємо на встановленні мінімальної заробітної плати у розмірі 1500 гривень та мінімальної пенсії у розмірі 1300 гривень. Від цього ми не відступимо, а коли прийдемо до влади — почнемо розгрібати «завали» цієї «ефективної» влади і наводити лад у всіх сферах економіки та соціального життя.
Черкаська область.
На знімку: Віктор Янукович під час перебування в Шевченковому краї.
Фото надано прес-службою Партії регіонів.