«Нині людям потрібні спілкування, тепло і посмішки, бо в житті й без того вистачає хмар». Так сказав Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час другого фестивалю дерунів у Коростені, що на Житомирщині.

 

На цьогорічному святі готувалися прийняти близько 20 тисяч гостей. Для них приготували різноманітні розваги, конкурси та цікавинки. І хоча ятки ламалися від наїдків, хітом фестивалю, як і годиться, були деруни. За них тут правили недорого — порція коштувала п’ять гривень. Тож народ насмакувався досхочу. Скуштував їх і глава парламенту Володимир Литвин, адже йому довелося бути почесним членом журі й оцінювати представлені на конкурсі найкращого деруна кулінарні вироби.

Усім народним майстриням він поставив найвищі оцінки. Однак смачніших дерунів, аніж готує мама, для Володимира Литвина немає. Каже, вдома добре знають його смаки, тож жоден приїзд у батьківську хату не обходиться без дерунів із сиром та підчеревинкою. Голова Верховної Ради охоче брав рецепти, запропоновані коростенськими майстринями. Обіцяв передати їх своїй дружині. Володимир Литвин також пройшов майстер-клас міського голови Коростеня Володимира Москаленка у школі дерунярства. Хоча пізніше зізнався, що давно вже не готував власноруч, але пам’ятає, як в дитинстві доводилося терти картоплю для дерунів та сікти капусту.

Під час поїздки на Житомирщину Володимир Литвин пройшовся Коростенським парком культури та відпочинку імені М. Островського, в якому, власне, й відбувався фестиваль, а також відвідав військово-історичний комплекс «Скеля». Разом із керманичем міста глава парламенту відкрив пам’ятник деруну, який зображує паруючу макітру, а поруч із постаментом посадив калину.

Свято сколихнуло серця коростян. Здавалося, все місто було в парку. Такі події потрібні людям, упевнена 21-річна Людмила, адже вони гуртують не лише місцевих жителів, а й людей із навколишніх сіл. Вона й сама приїхала сюди із населеного пункту поблизу районного центру. Хоча особливою любов’ю до дерунів дівчина похвалитися не може, каже, їй просто приємно бути на фестивалі. Мовляв, тішить, що згадуються народні традиції, пісні, серед юрби рясніють національні строї. Це особливо важливо для молоді. До слова, й самі конкурсанти — поважні господині, які змагалися в кулінарній майстерності, схоже, прийшли сюди не за перемогою, а задля свята.

Не дивно, що у цьому вирі гарного настрою, традицій та смаку Голова Верховної Ради на кілька годин забув про політику — «це рідкісний виняток», підкреслив він. Однак журналісти не дали йому розслабитися. Відповідаючи на запитання, Володимир Литвин наголосив, що народні обранці мають «схаменутися і зрозуміти, що на них лежить величезна відповідальність за прийняття пакета рішень, які не можна відкладати». Перелік цих документів уже готовий. На думку глави парламенту, першочерговий у цьому списку — законопроект про виробників сільгосппродукції, аби не сталося так, що із початком року люди не зможуть продавати вирощене власними руками. В Україні може статися диво, вважає Володимир Литвин, але якщо не буде консолідації й порозуміння, то й про жодні чудеса не йтиметься.