Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголошує на необхідності активізації й розширення відносин між Україною та Китайською Народною Республікою в усіх сферах, виведення двосторонньої співпраці на якісно новий рівень.

Під час зустрічі в понеділок з членом політбюро ЦК КПК, секретарем міського партійного комітету міста Шанхай Юй Чженшеном (на знімку) В. Литвин зазначив, що Китай для України, «незважаючи на відстань, є ближньою і дружньою державою, нам близькі ваша велична історія, великі сьогодення і майбутнє». «Я переконаний, що у наших взаємин велике майбутнє, — сказав керівник українського парламенту. — В України є прагнення забезпечити нову якість наших відносин, у тім числі, їх міжпарламентської складової».
В. Литвин висловив переконання, що візит китайської делегації надасть нового імпульсу розвиткові двосторонньої співпраці. Користуючись нагодою, В. Литвин від імені Верховної Ради України і від себе особисто привітав китайську делегацію з 60-ю річницею створення КНР, яку святкуватимуть 1 жовтня.
На думку В. Литвина, одним з перспективних напрямів двосторонньої співпраці є співробітництво в галузі науки, освіти, передових технологій та екології. «Це те, що визначатиме світ завтра», — наголосив він.
За словами Голови Верховної Ради, Китай сьогодні демонструє, що навіть за умов кризи можна досягати значних економічних результатів, що, на його думку, є свідченням «стійкості і життєздатності політичної й економічної системи» КНР, наслідком «плановості, узгодженості дій, єдності народу для виконання великих завдань». За його словами, Україні потрібно скористатися досвідом Китаю, який «вибудовує своє життя на позитивних сценаріях розвитку». «Нам необхідна послідовність в організації життя, яку б розуміли і підтримували люди», — наголосив він. «Показовим є ваше сьогоднішнє завдання — підвищувати добробут населення, що є актуальним і для України, — додав він. — Україні також потрібні радикальна модернізація, інвестиції, а насамперед психологічна переорієнтація на науку, технології, інновації, що потребує зміни усталених підходів до організації життя».
Голова Верховної Ради також зазначив, що «розвиток на базі усталених підходів вичерпаний, події у світі засвідчили, що неоконсервативний і неоліберальний підходи себе не виправдали», і тому, на його думку, потребує «істотного посилення роль держави». У цьому контексті В. Литвин наголосив на подальшому зростанні ролі й відповідальності великих держав, до яких належить і Китай. «Україна, яка посідає відповідне положення в Європі, зі свого боку, повинна бути відповідальним і важливим партнером у взаєминах з Китаєм», — сказав він.
У свою чергу, секретар міського партійного комітету міста Шанхай високо оцінив рівень україно-китайських взаємин, відзначивши успіхи «в усіх сферах: політичній, міжпарламентській, економічній, військовій» тощо.
Він також висловив переконання в тому, що Україна успішно представить свої досягнення на всесвітній виставці «Експо-2010», яка відбудеться у Шанхаї.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.