З ранку 23 липня

тривали бої за Лисичанськ. Вони йшли по всьому місту — як у центрі, так і на околицях. Після того, як українська армія звільнила Сєверодонецьк, її сили були кинуті на сусідній Лисичанськ, але взяти його одразу не вдалося. Супротивник запекло обороняється. За словами очевидців, серед бойовиків велика кількість вихідців з Північного Кавказу, по місту їздять диверсійні групи. Вони возять міномети на платформі, з якої ведуть вогонь. «Приїжджають на місце, стріляють не більше 15 хвилин і залишають позицію, причому стріляють по житлових районах», — розповідають люди. Крім мінометів, за свідченнями очевидців, містом пересувається система залпового вогню «Град», яка веде вогонь із різних позицій. Снаряди залітають у квартири й будинки місцевих мешканців, крім того, бойовики мінують вулиці.

Не все спокійно

в Рубіжному, який сьогодні контролюють українські силовики. Невідомі озброєні люди захопили автомобіль Рубіжанської міської ради, на якому повинні були зустрічати виконуючу обов’язки голови Луганської облдержадміністрації Ірину Веригіну. Вона мала намір взяти участь у роботі сесії Рубіжанської міськради, але в останній момент поміняла свої плани й у місто не приїхала.

Державний кордон

продовжує залишатися під обстрілом не тільки місцевих бойовиків, а й сусідньої держави. Держприкордонслужба України оприлюднила відео, на якому зображено факти заїзду з території Росії в Україну та застосування установки залпового вогню «Град». Зокрема, у ніч із 22 на 23 липня було обстріляно з установок «Град» село Комишне Станично-Луганського району. Як стверджують місцеві мешканці, снаряди летіли з боку РФ. Цієї ж ночі з хутора Васецький Ростовської області обстріляли території Свердловського району.

У Луганську

минулої ночі знову обстрілювали житлові квартали. Снаряди падали в центрі міста на розі вулиць Леніна й Радянської, у районі Свято-Володимирського собору, трубного заводу та в інших місцях. Уночі по всьому місту пропала електрика й було відключено воду. З’явилися великі проблеми з Інтернетом та мобільним зв’язком. Немає мобільного зв’язку з Лутугинським та Станично-Луганським районами.

У шахтах

піднімається рівень води. Це відбувається через відсутність електрики. Тому 17 гірників-добровольців шахти «Червоний партизан» разом із бригадою рятувальників почали відкачувати воду, щоб урятувати гірничо-шахтне устаткування. В очисних вибоях розміщені сучасні механізовані комплекси, видобувні комбайни, прохідницькі породонавантажувальні машини, а також установка з кондиціювання вартістю 43 мільйони гривень. Видобуток вугілля на шахті зупинено ще 10 липня після загибелі трьох гірників через обстріл їх автобуса бойовиками.

У соціальних мережах

сєверодончани пропонують назвати центральну площу міста іменем полковника Олександра Радієвського, який загинув 23 липня в ході визволення Лисичанська. «Ми всі хочемо перейменувати площу Радянську в площу Олександра Радієвського. Допоможіть зібрати голоси. Візьміть участь, будь ласка, у підписанні петиції! Герої не вмирають!» — пишуть сєверодончани. 22 липня підрозділами Національної гвардії й МВС було взято Сєверодонецьк. Мешканці міста вийшли на площу зустрічати визволителів з національними прапорами й символікою. Це було знято на відео, де полковник Радієвський оточений місцевими мешканцями.

Тим часом

лідер «ЛНР» Болотов оголосив повну мобілізацію для посилення «армії ЛНР». Його бойовики чергують біля залізничного вокзалу й вимагають від виїжджаючих розійтися по домівках, бо «війна ще не закінчилася, і немає підстав для паніки». За словами очевидців, бойовиків цікавлять молоді чоловіки та юнаки, які, нібито, підлягають оголошеній мобілізації.