На цьому тижні (14 вересня) Олегу Жукову, одному з найстаріших футболістів України і донецького «Шахтаря», виповнилося 89 років. Уявіть собі, що 58 (!) років тому в складі улюбленої команди Олег Іванович став бронзовим призером чемпіонату Радянського Союзу-1951.

Колись він прислужився не тільки гірняцькому колективу. В скрутні часи донеччанина до себе на підмогу покликало київське «Динамо». І протягом сезонів 1946-1948 років Жуков виручав столичний клуб. Коли закінчилося «відрядження», повернувся додому, на Донбас.
З Олегом Івановичем мав щастя познайомитися три десятки років тому. Зрозуміло, він і тоді вже був у стані ветеранів. Однак із улюбленою грою не поривав ніколи, був одним із активістів футбольного підрозділу робітничого товариства «Авангард». Як то кажуть, піднімав маси, організовував футбол у трудових колективах.
А Донецька область в ті роки в цьому русі завжди вела перед. І одним із найпомітніших тут був Олег Жуков. Він із своїм приятелем з донецької шахти імені Калініна Іваном Сидоровичем Семендою (фізкультурним ватажком у тому славному гірняцькому колективі) не раз були делегатами щорічних республіканських пленумів «Авангарду». І приїздили не тільки для того, щоб численні призи, завойовані донецькими авангардівцями отримати, а ще й поспілкуватися з колегами з різних регіонів, обмінятися досвідом. І про улюблений футбол погомоніти, пригадати славне минуле.
Ті часи чудово пам’ятає багаторічний керівник «Авангарду» Донеччини, заслужений працівник фізичної культури України Леонід Васильович Мармазов. Це він гуртував у товаристві, де було чимало зірок навіть світового рівня, ще й актив. У ньому завжди знаходилося місце таким прекрасним людям як Олег Іванович Жуков.
А наш дорогий ветеран сьогодні, незважаючи на солідний вік, бадьорий та енергійний. В його квартирі усюди можна побачити сувеніри з «гірняцькою» символікою, фотографії зустрічей ветеранів «Шахтаря», футбольні газети та журнали. Він не пропускає жодної трансляції матчів за участю рідної команди. Душею вболіває за цей чудовий колектив, котрому віддав частку свого серця, здоров’я і залишається в його лавах дотепер.
Мільйони прихильників футболу (і не тільки) завдяки телетрансляції нещодавно були свідками грандіозного свята — відкриття суперсучасного стадіону «Донбас- Арена». І ходу гравців «Шахтаря» різних років відкривав саме Олег Іванович. Він і досі знаходиться під враженням побаченого і відчутого. Називає те дійство казкою, фантастикою, навіть очам своїм не повірив, таке відбувалося навколо нього.
Наш герой дуже вдячний керівництву клубу, його президенту, народному депутату України Рінату Ахметову за те, що робиться для улюбленої команди. А особливо за тепло і турботу, котрим оточили ветеранів «Шахтаря».
Працівники прес-служби клубу запитали Олега Івановича, чого він побажав би нинішньому «Шахтареві»?
— Мені здається, що в команди сьогодні є все для перемог, — відповів ветеран. — Вона і так уже досягла чимало. Вигравала чемпіонати України, національний Кубок, а тепер от піднялася ще й на європейську вершину, здобувши цього року Кубок УЕФА. Не сумніваюся, що у «Шахтаря» попереду ще багато славних днів і гучних перемог. А ми за нього вболіватимемо як слід...
 
На знімку: ось такий він, Олег Іванович Жуков — людина-легенда.
Фото автора.