З грудня минулого року у Кам’янці-Подільському з’явилося дві нові книгозбірні. Обидві — у віддалених мікрорайонах, де не балувані широким вибором дозвілля мешканці особливо цінують книгу. 

 

Загалом у стотисячному місті діє усталена бібліотечна мережа з 11 закладів, тож кожен новий — додатковий тягар для бюджету, особливо у нинішні часи. В Україні звичним стало, що бібліотеки виявляються першими жертвами млявого наповнення місцевих скарбниць, а приміщення потрапляють у приватні руки. У Кам’янці-Подільському все інакше. Тут утримують чи не найбільшу кількість закладів культури і закривати жодного не планують.

«Під ялинку» влада поклала дарунок окраїнному району Біланівка, а за 9 місяців відкрилася нова бібліотека — тепер уже для селища цементників.

— Фактично заклад відкрили без жодної копійки з бюджету, — каже заввідділом культури міськради Ольга Чорнобиль. — Заступник міського голови Олег Марунчак узяв на себе турботи з облаштування приміщення. Два КаМАЗи та два КрАЗи цементного заводу перевозили майно. Тільки книг нарахували 19 тисяч. Цей скарб зберегли для громади бібліотекарі Валентина Петелько та Неля Колодчук.

«Вісім років люди працювали в умовах, які можна прирівняти до фронтових, — без тепла, у приміщенні напівзруйнованого дитсадка», — додає начальник ЖЕКу Емілія Мазур. Тепер же книгозбірню під свій дах прийняла поліклініка. Кімнати, які не використовувалися медиками, прислужаться для культури.

Лікувальний заклад завжди був справжнім центром селища цементників:

— До традиційного лікування кожен із вас може додати ще й книготерапію, — запросив мешканців директор міської бібліотечної системи Валерій Любецький.

 

Фото автора.