З 21 по 23 жовтня в Києві відбудеться форум «За майбутнє демократії», який організовує Рада Європи. У ньому візьмуть участь політики, держслужбовці та громадські діячі з 47 країн — членів Ради Європи.
Цього тижня у столиці України працювала робоча група з підготовки форуму, а вчора в Міністерстві юстиції голова відділу, що опікується підготовкою цієї зустрічі в Раді Європи, Міхаель Реммерт та заступник міністра юстиції Валерія Лутковська спілкувалися з журналістами.
Темою цьогорічного форуму стануть вибори, розповів пан Реммерт. «Ми обговорюватимемо виборчі системи та методи їх вдосконалення», — заявив представник Ради Європи. На його думку, довіра до демократії в Європі знижується, що підтверджує низька явка на виборах та недовіра громадян до політичних партій. Як змінити ставлення європейців до демократії — обговорюватимуть у Києві під час форуму.
Водночас у відносинах між Україною та Радою Європи зберігається напруження. Нагадаємо, на червневій сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) українську делегацію намагалися позбавити повноважень через те, що наша країна вже кілька років поспіль не може представити третього кандидата на пост судді Європейського Суду з прав людини. 28 вересня відкривається осіння сесія ПАРЄ. Чи зрушило питання з призначенням судді з мертвої точки і чи не повториться літній сценарій восени, «Голос України» запитав у заступника міністра юстиції Валерії Лутковської:
— Після червневої сесії Україна звернулася по допомогу комітету міністрів Ради Європи до Європейського Суду з прав людини з проханням надати роз’яснення певних положень Конвенції з прав людини задля того, щоб мати можливість правовим шляхом вирішити це питання. Нині Європейський Суд отримав це звернення, і ми розраховуємо, що він найближчим часом надасть відповідне тлумачення. Це тлумачення не є обов’язковим до виконання, але ми намагатимемося разом з Радою Європи знайти правовий шлях розв’язання цієї проблеми.