Оскільки необхідно ретельно охороняти стратегічно важливі для країни об’єкти на території Закарпатської області під час воєнної кризи, то голова ОДА Валерій Лунченко наполягає, щоб Закарпатський батальйон територіальної оборони залишився в регіоні, оскільки тут його перебування потрібне не менше, ніж на буремному сході. Інакше Закарпаття залишиться без захисників. Адже тут розміщується низка стратегічно важливих об’єктів, від діяльності яких залежить уся країна і навіть сусідні європейські держави.

Насамперед ідеться про газотранспортні потоки, які забезпечують транзит блакитного палива до країн ЄС. Окрім того, через Закарпаття пролягають основні міжнародні автомобільні та залізничні транспортні шляхи, тунелі, безперебійне функціонування яких вкрай важливе для низки держав.

При цьому в регіоні є об’єкти, несправності на яких можуть нести суттєву загрозу жителям області (як, наприклад, гідроелектростанції, що можуть стати причиною затоплення чималої частини Закарпаття).

А після підписання та підтвердження Верховною Радою указу Президента про часткову воєнну мобілізацію всі ці об’єкти можуть залишитися без необхідної охорони і стати вкрай вразливими перед можливими нападами або диверсіями. Наразі чи не єдиним інструментом захисту є Закарпатський батальйон територіальної оборони, котрий із дня на день можуть відправити в зону АТО.

 

Ужгород.