Про наближення виборів свідчить великий викид компромату у пресі. Ми вже звертали увагу на «справу Гонгадзе». Безперечно, її спробують узяти на озброєння чимало претендентів на високу посаду. На цьому загострюємо увагу, бо в середу минуло дев’ять років з моменту зникнення Георгія.
Ще тема — отруєння Віктора Ющенка. Одне з видань оприлюднило протокол засідання тимчасової слідчої комісії, яка розслідувала цю справу. Зокрема, зі свідченнями народного депутата Давида Жванії. Коли читаєш протокол, виникають доволі неприємні відчуття. Але то емоції. Нових фактів народний обранець, власне, не наводить. Зате наводить видання. Так, цитується рапорт керівника слідчої групи Галини Клімович на ім’я Генерального прокурора, в якому вона просить обмежити вплив членів тимчасової слідчої комісії на неї. Водночас це видання стверджує, що є плівка, на якій, мовляв, ідентифіковано голос Катерини Ющенко, яка нібито причетна до фальсифікації результатів отруєння нинішнього Президента.
Оприлюднення цих документів і фактів збіглося з рішенням Конституційного Суду, який визнав закон про тимчасові слідчі комісії таким, що не відповідає Основному Закону країни. Нині претенденти на президентську булаву очікують вердикту КС щодо внесених змін до закону про вибори Президента.
Ще одна тема — проект державного бюджету, який розкритикували і працівники секретаріату глави держави, й опозиціонери. На що прем’єр запропонувала опонентам розробити свій варіант головного фінансового документа країни. Водночас колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник стверджує, що в державній казні цього року — дірка в 12 відсотків валового внутрішнього продукту. І висловив сумнів у реальності проекту державного бюджету на наступний рік. Він нарешті признався, що уряд до його застережень не прислухався: навпаки, вважав, що падіння економіки відбувається лише в міністра фінансів.
Триває війна головного міліціонера країни Юрія Луценка, який заявив, що на виборах агітуватиме за Юлію Тимошенко, з Національним банком країни. У свою чергу, банкіри цю війну розцінюють як прагнення дорватися до друкарського станка. Але це може обернутися, застерігає Віктор Пинзеник, тим, що українці знову повернуться «у країну мільйонерів».
Отже, на тижні, що минає, як ми і прогнозували, на передній план у президентських перегонах вийшла війна компроматів. А тому можна стверджувати: правий Голова Верховної Ради Володимир Литвин, який закликає до діалогу, до оцінки стану країни і вироблення шляхів подолання кризи, кінця якої, попри те, що дехто постійно працює, поки що не видно.