«Візити представників Ради Європи до України свідчать про те, що плідні контакти з офісом Ради Європи дають можливість відчути нову ініціативу і її плідну реалізацію в Україні. І хоча на поверхні тільки робота нашої парламентської делегації, насправді ця співпраця набагато більш різнопланова», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович  (праворуч) під час зустрічі з делегацією представників РЄ на чолі з Генеральним директором Директорату політичних справ та демократії Ради Європи Жаном-Луї Лораном. 

 

За словами О. Лавриновича, «те, що РЄ проводить в Україні багато дуже корисних заходів, сприяє зануренню українського політикуму і українських парламентаріїв у ті правові проблеми, які існують в нашій державі, і налаштовує на вивчення того, яким чином ми інтегруємося в правовий простір Європи», — повідомляє прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.

Сторони обговорили широке коло питань співробітництва України та Ради Європи, зокрема, взаємодію нашої країни з альянсом в рамках Плану дій із назвою «План дій Ради Європи щодо України на 2008—2011 рр.» у тому контексті, що цей документ покликаний забезпечувати підтримку виконання Україною її зобов’язань перед РЄ, посилення співробітництва між європейськими інституціями та Україною, а також сприяння приведенню національного законодавства у відповідність до європейських стандартів у галузі прав людини, демократії та верховенства права.

Під час обговорення концепції співпраці у форматі Україна—РЄ, співрозмовники, зокрема, особливу уваги приділили таким напрямкам, як виборче законодавство та участь громадськості у цьому процесі.

На прохання представників РЄ, О. Лавринович пояснив норми, щодо яких триває полеміка у суспільстві: участь у передвиборній кампанії громадських організацій як спостерігачів, процедура та терміни судових оскаржень, логіка формування виборчих комісій, уточнення виборчих списків. Стосовно останньої позиції, за словами О. Лавриновича «тут немає жодного політичного підтексту», втім, наголосив він, «у тих, хто хоче проведення виборів, і щоб вони були максимально точними, є єдина мета: забезпечити точні і ясні списки тих, хто має право голосувати на виборах».

Коментуючи складову фінансового забезпечення проведення передвиборної кампанії, перший заступник глави парламенту зазначив, що це передбачено Держбюджетом поточного року.

Крім того, в рамках перемовин обговорювалися зобов’язання України, які ще залишається привести у відповідність до норм Ради Європи. Це низка правових актів та положень національного законодавства, зокрема тих, що стосуються закону про прокуратуру та продовження реформування судової системи, приведення її у відповідність до європейських норм згідно з рекомендаціями Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії). За словами О. Лавриновича, відповідні законопроекти готуються до другого читання у парламенті.

У ході зустрічі представники Ради Європи наголосили, що між нашою державою та цією впливовою міжнародною організацією набув сталих і послідовних рис партнерський діалог. При цьому вони висловили сподівання на продовження ефективної та результативної співпраці з Україною і повідомили у цьому контексті про підготовку Форуму Ради Європи «За майбутнє демократії» на тему «Виборчі системи: зміцнення демократії у XXІ столітті», проведення якого заплановано в Києві 21—23 жовтня.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.