Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 1-й тур. 16 вересня.

Група F. «Інтер» (Італія) — «Барселона» (Іспанія). 0:0. Мілан. Стадіон «Джузеппе Меацца». Арбітр — Штарк (Німеччина).
«Інтер»: Жуліо Сезар, Майкон, Лусіо, Самуель, Ківу, Мунтарі (Станкович, 62), Мотта, Дзанетті, Снайдер (Сантон, 80), Міліто (Балотеллі, 85), Ето’О. Тренер —Жозе Моуріньо.
«Барселона»: Вальдес, Дані Алвеш, Пуйоль, Піке, Абідаль, Туре, Гаві, Кейта, Мессі, Анрі (Іньєста, 76), Ібрагімович. Тренер — Госеп Гвардіола.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Рубін» (Росія, Казань). 3:1. Голи: Домінгес, 25, Юссуф, 71, Маграо, 80, Гусєв, 85.
«Динамо»: Шовковський, Єременко, Хачериді, Алмейда, Маграо, Вукоєвич, Юссуф, Нінкович (Гіоане, 57), Ярмоленко (Гусєв, 65), Шевченко (Бетао, 90), Мілевський. Тренер — Валерій Газзаєв.
«Рубін»: Рижиков, Кальошин, Навас, Шаронов, Ансалді, Караденіз, Семак, Нобоа, Рязанцев (Касаєв, 83), Домінгес (Муравський, 77), Бухаров. Тренер — Курбан Бєрдиєв.
Попереджено: Шаронова, 28, Мілевського, 63, Ансалді, 68, Маграо, 80. Семака, 81.
Арбітр — Алан Гамер (Люксембург).
Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 17 000 глядачів. 20 градусів.
Група Е. «Ліверпуль» (Англія) — «Дебрецен» (Угорщина). 1:0. Ліверпуль. Стадіон «Енфілд Роуд». Арбітр — Проенса (Португалія). Гол: Кюйт, 45.
«Ліон» (Франція) — «Фіорентина» (Італія). 1:0. Ліон. Стадіон «Жерлан». Арбітр — Вінк (Нідерланди). Гол: П’яніч, 76.
Група G. «Штутгарт» (Німеччина) — «Рейнджерс» (Шотландія). 1:1. Штутгарт. Стадіон «VFB-Арена». Арбітр — Бузакка (Швейцарія). Голи: Погребняк, 18 —Бугерра, 77.
«Севілья» (Іспанія) — «Уніря» (Румунія). 2:0. Севілья. Стадіон «Рамон Санчес Пісгуан». Арбітр — Трефолоні (Італія). Голи: Фабіано, 45, Ренато, 70.
Група H. «Олімпіакос» (Греція) — АЗ (Нідерланди). 1:0. Пірей. Стадіон «Георгіос Караїскакіс». Арбітр —Кашшаї (Угорщина). Гол: Торосідіс, 79.
«Стандард» (Бельгія) — «Арсенал» (Англія). 2:3. Льєж. Стадіон «Моріс Дюфрасн». Арбітр — Ітурральде Гонсалес (Іспанія). Голи: Мангала, 3, Йованович, 5 (п) — Бендтнер, 45, Вермален, 78, Едуардо, 81.
Такі перемоги дорогого варті. Київські динамівці на старті турніру вдома при заповненому по вінця стадіоні показали футбол високого гатунку. Поступалися і, зрештою, «охрестили» дебютанта найголовнішого європейського змагання, як то кажуть, по повній програмі. Вся Україна, і особливо столиця, либонь, до ранку святкувала яскраву звитягу свого чемпіона над російським.
Як і очікувалося, гості в глуху оборону не пішли. Хоча захищалися великими силами, але чіпко, мобільно, упевнено, постійно налаштовуючись на контратаки. А коли йшли вперед, виявляли настирність. Взагалі попервах казанці почувалися, мов удома.
Натомість динамівці не гарячкували, намагаючись поступово підкрадатися до воріт суперника. Але по-справжньому гострого тиску у них не виходило. Такий перебіг подій нічого доброго не передвіщав. І неприємності не забарилися. Гості дістали право на карний удар десь метрів з двадцяти п’яти просто навпроти динамівських воріт. Його ефектно виконав Домінгес, котрий, наче персонаж комп’ютерної гри, поклав м’яча у «дев’ятку».
Не хочу лукавити, було тривожно і важко зрозуміти, за рахунок чого господарі збираються змінити ситуацію? До речі, напередодні зустрічі Валерій Газзаєв згадав стару істину: команда грає так, як їй дозволяє суперник. У першому таймі «Рубін» нам мало чого дозволяв. Наставник «Динамо» пояснив це тим, що кияни надто повільно розігрували свої комбінації, даючи змогу «Рубіну» повернутися назад. І той міцний мур важко було пробити. Потрібні були спеціальні чинники — високі швидкості, злагоджені командні дії.
Після перерви, як казав герой відомого серіалу, спостерігалася картина маслом. По-перше, наші таки почали більше рухатися, чого від них, власне, і вимагав тренер. Але цього було замало. І киянам удалося різко загострити гру. Особливо тоді, коли на полі з’явилися досвідчені Гіоане, а за ним і Гусєв.
«Павутиння» у верхньому кутку казанських воріт збив красень-гол Юссуфа. А там пішло-понеслося. Динамівці забивають іще. Однак арбітр не зараховує влучення, зафіксувавши положення «поза грою». Але «Динамо», котре набрало максимальних обертів, було вже не зупинити. Влучив у «дев’ятку» Маграо потужним ефектним ударом. А потім атаку-блискавку завершив Гусєв, участь якого у поєдинку через рецидив травми була під загрозою. Як розповів Валерій Газзаєв, Олега добре підготували лікарі, та й відпочити в нього була можливість. У результаті Гусєв зіграв на найвищий бал.
Тренер «Рубіна» Курбан Бєрдиєв похвалив своїх хлопців за перший тайм. У перерві він прохав їх грати так само і в другому. Але футболісти, бідкався пан Бєрдиєв, не почули його, а почали дуже низько сідати назад, намагаючись утримати рахунок. З таким іменитим суперником, як київське «Динамо», як кажуть в Одесі, такі номери не проходять. Що у підсумку й привело до фіаско чемпіона Росії.
Валерія Газзаєва журналісти зустріли не просто оплесками, а овацією. Тим самим даючи відповідну оцінку і йому, і його команді.
— Вітаю всіх з перемогою, — сказав спокійний і радісний Валерій Георгійович. — Блискучий матч в обох таймах. Ми грали дуже добре, припустившися протягом 90 хвилин лише однієї помилки. Ми грали організовано, потужно. «Рубін» — гарна команда, але наші здолали її за рахунок високого рівня гри і прекрасної функціональної готовности. Нашим уболівальникам хотілося б поставити найвищу оцінку — «п’ять». Навіть коли команда програвала, за нас гаряче вболівали. Не приховуватиму, дуже радий такій потужній підтримці. Сьогодні у «Рубіна» був найсильніший склад із тих, проти яких доводилося грати колективам, котрі я очолював раніше. Це команда сильна, рівна й досвідчена.
— Все-таки перший тайм був не такий переконливий...
— Ми добре грали і до перерви. Але на тлі другого блискучого, ураганного тайму це враження трохи змазане. Хочу сказати, що сьогодні у нас було чимало дебютантів Ліги чемпіонів — Хачериді, котрий зіграв добре, прогресує і додає (він не давав дихати лідеру гостей Бухарову), Ярмоленко, бразильці — Алмейда і Маграо. Так, протягом перших 45 хвилин у нас був повільний перехід від оборони до атаки, а в другій половині контроль м’яча і рух стали швидшими, єдиноборства ми вигравали, діяли компактніше. А Гіоане з Гусєвим додали потужності і якості нашій грі...
 
На знімках: фрагменти київського матчу.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.