Голова постійної депутатської комісії з питань освіти і науки Львівської облради розповів про освітянські проблеми і здобутки.

Цього року, зазначив Роман Ілик, відчиняться двері реконструйованих шкіл у семи районах. Наступного року треба визначитися, де нові заклади потрібніші. Нехай буде їх п’ять, але збудованих швидко. Якщо розпорошуватимемо кошти, матимемо купу довгобудів, каже Ілик.
На запитання журналістки газети «Високий замок» Вероніки Троян про побори в школах пан Роман відповів:
— Батьки мають усвідомити, що в час економічних негараздів бракує коштів на потреби освіти в міських та державному бюджетах. Усі ремонти в школах роблять, як правило, завдяки ентузіазму директорів, педколективів та батьків. Звичайно, вони не зобов’язані давати гроші, але якщо є можливість, то варто допомогти. Якщо кошти вимагають, то батьки справедливо будуть обурюватися та опиратися. 
Щороку, починаючи з міністра Ніколаєнка, Міносвіти обіцяло (планувало) завершити комп’ютеризацію шкіл. Чи готова Львівщина до цього?
За словами голови депутатської комісії облради, торік за рахунок субвенції з держбюджету придбано 187 навчальних комп’ютерних класів, місцевих бюджетів — 42. Проблема в іншому: частина ПК уже морально застаріла. В багатьох школах комп’ютери використовують лише як друкарську машинку. Завдання — комп’ютеризувати школи І—ІІ ступенів, забезпечити швидким Інтернетом усі ЗОШ тощо.
Виявляється, в області гостро стоїть питання перевезення школярів. Машин бракує, вони в незадовільному технічному стані. Треба також враховувати жахливий стан доріг, на яких навіть нові автобуси швидко виходять з ладу.
Депутати облради, за твердженням пана Романа, стурбовані недофінансуванням дошкільних закладів.
Обласній владі слід приділяти цьому питанню більшої уваги, вважає Ілик. Треба додатково стимулювати місцеві бюджети. Наприклад, якщо район дбає про відкриття додаткових груп, то область має надавати йому фінансування. Щоб не було так, що місцеве керівництво ні про що не дбає і тільки чекає допомоги. Варто при школах, які не наповнені, створювати групи дошкільних навчальних закладів. 
У вересні планують відкрити їх у Львові, Перемишлянському, Золочівському, Самбірському і Старосамбірському районах та дев’ять навчально-виховних комплексів.
— На останньому засіданні комісія освіти і науки облради подала звернення до Кабінету Міністрів, Верховної Ради та Президента України з проханням внести зміни до умов прийому до ВНЗ, — зазначає голова. — Ми підтримали учасників серпневої конференції педагогічних працівників регіону, які обговорювали питання вступу. Відомо, що багато бюджетних місць у вузах цього року зайняли пільговики. Ми вважаємо, що це несправедливо.
Треба обмежити кількість навчальних закладів, в які абітурієнт може одночасно подати документи, наприклад, до п’яти. Можна було б обмежити і кількість спеціальностей. Необхідно переглянути категорії пільговиків. Якщо зменшити їхню кількість неможливо, треба хоча б обмежити чисельність на держзамовлення, наприклад, до 25 відсотків, і проводити конкурс вже серед них.
Було б правильним, вважають депутати облради, встановити пільги при оплаті за навчання тим, хто стабільно гарно вчиться.