Про це вдалося домовитися Національному форуму профспілок України з урядом після Всеукраїнської акції протесту «Поверніть наші зарплати!», яка відбулася минулого тижня у Києві. «Голос України» писав про цю події у номері за 10 вересня.

— Ми тимчасово призупиняємо акцію протесту, бо досягли домовленості з урядом щодо виплат заборгованості. Кабмін пообіцяв з 20 вересня почати реальну виплату боргів по заробітній платі на державних підприємствах. Ми також ведемо переговори з керівниками недержавних підприємств. Багатьом підприємствах-експортерам держава заборгувала відшкодування з ПДВ. Саме за рахунок повернення цих боргів урядом у підприємств з’явиться можливість розрахуватися зі своїми робітниками, — коментує домовленості лідер НФПУ Мирослав Якібчук. — Щодо керівників приватних підприємств, які спроможні, але не платять заробітну плату, ми наполягаємо на кримінальної відповідальності. Таких справ порушено по країні тисячі, але лише одна з них, по Львівському автобусному заводу, зараз реально доводиться до кінця. Решта просто закривається.
Учасники всеукраїнської акції вимагали від можновладців конкретних антикризових програм. Про спільну розробку однієї з них — програми створення робочих місць — Національний форум профспілок України домовився з Кабінетом Міністрів. Лідер НФПУ Мирослав Якібчук зізнається: на цю програму потрібні чималі бюджетні кошти та зміни у законодавстві. Зокрема, введення податкових пільг для роботодавців, які ті місця створюють. Поки що йдеться про 200—300 тисяч нових робочих місць на рік. Насамперед у промислових галузях економіки, які сьогодні масово звільняють працівників — машинобудування, хімічна промисловість, металургія... Також варто створювати умови для розвитку малого та середнього бізнесу. А для цього має бути продумана кредитна політика, зниження ставки Нацбанку, податкова реформа тощо.
Якщо ж уряд не виконає своїх обіцянок, НФПУ продовжуватиме акції протесту. Мовляв, готові вивести на вулицю 30—40 тисяч людей. А виходити є кому. Зараз по підприємствах заборгованість по зарплатах сягає понад 3 млрд. грн...