Ситуація, яка склалася у сфері імунопрофілактики в Україні, є найактуальнішою і найскладнішою. Про це на вчорашньому брифінгу заявила голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.

Вона впевнена, що фахівці мають насамперед розібратися, чому в Україні помирають діти через кілька днів після щеплень. На жаль, зазначила народний депутат, у Міністерстві охорони здоров’я будь-яку аргументовану критику називають «політичним замовленням». «Але яка може бути політика, якщо помирають новонароджені діти? Обов’язок влади — забезпечити населення якісними, зареєстрованими вакцинами й зробити все можливе для того, щоб батьки відчували, що за тією чи іншою вакциною стоїть держава, а не фармацевтична компанія. Адже сьогодні слово «щеплення» у більшості батьків викликає негативну реакцію, страх і недовіру», — зазначила голова профільного комітету. Так, за її словами, Генеральна прокуратура визнала, що смерть школяра Антона Тищенка із Краматорська (Донецька область) була наслідком щеплення. Але дотепер залишається під великим сумнівом — чи обґрунтованим було рішення про вакцинацію більш як восьми мільйонів українців (1/5 населення країни) дітородного віку? А скільки могло б бути смертей, якби спеціальна комісія Верховної Ради не заборонила використання тієї індійської незареєстрованої вакцини?
Днями народні депутати одержали висновки Рахункової палати про витрату коштів, спрямованих на імунопрофілактику в 2008 році. Цей звіт починається словами: «Міністерством охорони здоров’я в Україні не забезпечено ефективне використання коштів держбюджету України, виділених на виконання заходів з імунопрофілактики населення. Управління бюджетними ресурсами здійснювалося з порушенням чинного законодавства й призвело до незаконних витрат, заподіянню збитків держави й втрати стратегічно важливих виробництв».
Т. Бахтеєва відзначила, що номенклатура вакцин щороку змінюється, тому що три роки в Україні немає базової програми з імунопрофілактики, відбуваються постійні збої із забезпеченням регіонів вакцинами в достатній кількості й у необхідний термін. У такій ситуації повернути довіру наших громадян до імунопрофілактики буде вкрай складно.
Депутат і заслужений лікар України підкреслила: «Імунопрофілактика є одним з найважливіших інструментів збереження здоров’я населення. Досягти бажаного результату можна лише у разі комплексного підходу».