У середу засідання парламенту АР Крим під головуванням Голови Верховної Ради автономії Анатолія Гриценка завершилося, щойно розпочавшись, — кримські депутати, проголосувавши пакетом за всі 28 питань порядку денного, вклалися у декілька хвилин. «За» — 57 депутатів зі 100.

 

Тим часом на площі перед парламентом одночасно зібралися два мітинги — прихильників та противників глави парламенту Криму А. Гриценка (Блок «За Януковича»). А оскільки опозиційні депутати заблокували робоче місце Голови Верховної Ради Криму, то сесію А. Гриценко відкривав та закривав з трибуни. Під час наступної прес-конференції він звинуватив опозицію в застосуванні «брудних методів», порушенні законів та Конституції автономії. Зауважимо, що частина опонентів А. Гриценка належать до тієї само політичної, що й він сам — Партії регіонів. Критикуючи блокувальників, глава парламенту, зокрема, заявив, що всі рішення мають ухвалюватися більшістю голосів. «Всі питання, які приймаються більшістю, вони законні, вони легітимні та набирають чинності після підписання Головою Верховної Ради», — сказав він та повідомив, що найближчим часом ініціюватиме позачергову сесію парламенту автономії. «Я думаю, що ті, хто не хоче працювати на Крим, ті, хто не хоче працювати на кримчан, повинні піти у відставку до позачергової сесії, добровільно скласти повноваження голів комісій та міністрів», — заявив А. Гриценко.

Що стосується опозиції, Петро Запорожець (Партія регіонів) заявив, що голосування було фальсифіковано, Лев Миримський (партія «Союз») вважає, що в Криму назріло питання відставки глави парламенту та уряду автономії, керівник фракції «Крим» в Верховній Раді автономії, голова Севастопольської держадміністрації Сергій Куніцин висловив переконання, що сесію було проведено з порушенням всіх норм регламенту, оскільки «таких чудес ще не було, щоб всі питання голосувалися одним рішенням при відсутності кворуму».

Член фракції «Курултай-Рух» Леонід Пілунський підкреслив, що його фракція «з двох зол вибирає менше, бо серед тих, хто за відставку глави парламенту, є депутати з сепаратистськими поглядами». А загалом він назвав ганебною ситуацію із представницькою владою Криму та додав, що без схожих подій в Києві у Криму такого не було б.

 

Севастополь.