Як повідомив Держкомстат, падіння промислового виробництва у серпні уповільнилося до 23,3 відсотка проти відповідного періоду минулого року.
Обсяги промислового виробництва проти липня скоротилися на 0,9 відсотка, що обумовлено меншою кількістю робочих днів у липні і нижчою порівнювальною базою. Нагадаю, торік саме у серпні місячні обсяги виробництва скоротилися вперше проти липня, знаменувавши початок економічної кризи.
За вісім місяців порівняно з аналогічним періодом минулого року промвиробництво скоротилося на 29,6 відсотка. У добувній галузі — на 16,8 відсотка, переробній промисловості — на 34,6.
Найменші зрушення спостерігаються у машинобудуванні —на 2,7 процентного пункту (-50,2 відсотка), що пояснюється відсутністю попиту на світовому ринку і потребою бюджетних замовлень — на внутрішньому.
Завдяки пожвавленню попиту в Китаї, краще, ніж можна було очікувати, у серпні працювала металургійна галузь — за місяць темпи падіння виробництва скоротилися більш як на 9 процентних пунктів — до 21,1 відсотка. Отже, якщо у вересні металургія втримає досягнуту динаміку, то завдяки низькій базі порівняння вона може вийти на позитивні показники вже до кінця року.
Провальна динаміка в будівельній галузі обумовлена, звісно, проблемами у банківській сфері (нестачею на ринку кредитних ресурсів), а далекий від бажаного результат харчової промисловості (падіння роздрібного товарообігу) — значною увагою підприємств до виробництва товарів підакцизної групи напередодні їх подорожчання.
Результати серпня, по-перше, дають підстави прогнозувати падіння промислового виробництва за підсумками року на 15-17 відсотків. По-друге, посилюють роль АПК у загальному виробництві валового внутрішнього продукту. По-третє, зміцнюють упевненість у тому, що плани уряду вийти з рецесійної смуги вже наступного року є реальними.