Під час засідання «круглого столу» «Як оздоровити систему охорони здоров’я», який нещодавно відбувся у Запоріжжі, ініціатор зустрічі Сергій Тігіпко оцінив тіньовий обіг коштів в державній медицині у 25—30 млрд. гривень. Ця цифра тільки дещо поступається офіційному бюджету охорони здоров’я.
Учасники обговорення зазначили, що бюджетне фінансування ліжко-місць стимулює корупцію, а не покращення якості послуг. Сергій Тігіпко запропонував перевести співпрацю медичних закладів і місцевих рад на контрактну основу, адже, як свідчить досвід реформ у сусідніх країнах, господарська самостійність лікарень дає змогу економити до 20% коштів. Введення страхової медицини змінить структуру фінансування, вважає Сергій Тігіпко, — люди будуть платити за послуги, а не за ліжко-місце.
Сьогодні на 100 тисяч населення в Україні є лише 910 лікарняних ліжок, а це майже вдвічі переважає аналогічний показник в більшості країн Європи. На думку Сергія Тігіпка, надмір медзакладів призводить до розпорошування бюджетних коштів та недофінансування кожного з них. «Головна проблема полягає в тому, — заявив політик, — що в країні на первинну медичну допомогу — це поліклініки, дільничні або сімейні лікарі — припадає 30% фінансування, а на вторинну — стаціонари — 70%. А повинно бути навпаки. Допомога дільничного лікаря коштує в вісім разів дешевше від лікування в стаціонарі та в двадцять разів дешевше від лікування у вузькоспеціалізованих лікарнях».

У «круглому столі» взяли участь лікар-організатор охорони здоров’я вищої категорії Геннадій Бобро, директор фармацевтичної фірми «АЕК» Геннадій Бурка, представник комітету міської ради Запоріжжя «Охорона здоров’я» Ірина Деньщикова, головні лікарі 5-ї, 6-ї, 9-ї міських лікарень Запоріжжя Володимир Бурлай, Людмила Субутовська, Микола Макаренко та інші. Організатором «круглого столу» виступила «Експертна рада Сергія Тігіпка».