Як має розвиватися країна? Як повернути у владу і суспільство духовність і мораль? На ці та інші запитання відповідав Голова Верховної Ради Володимир Литвин на зустрічах з мешканцями Волинської області.
Хліб усьому голова
Але передусім на нього нахлинули спогади. Їх викликала продукція Луцького комбінату хлібопродуктів № 2, колектив якого захотів зустрітися з Володимиром Михайловичем. Зокрема, про те, як мати пекла хліб і застерігала: «Не їжте, бо гарячий». Однак, попри все, окраєць вмочували у воду, посипали цукром і їли.
Відтак, розмова перейшла на ті проблеми, які найбільше непокоять пересічних громадян. На думку Голови Верховної Ради, сьогодні треба не говорити про те, як любити громадян, а на практиці намагатися втілювати високі соціальні стандарти. Хоча нині, вважає глава парламенту, ті, хто пропонує збільшити прожитковий мінімум і мінімальну зарплату, використовують цю тему у політичній боротьбі, щоб вплинути на перебіг президентської виборчої кампанії. Мета: отримати заздалегідь запланований результат.
— Нас так вчили: якщо працювати, то працювти, — наголосив Володимир Литвин і додав: — а не воювати постійно з усіма. А тому я пропонував і пропоную завжди шукати компроміс.
А на прес-конференції у Ковелі, говорячи про перспективу парламенту, уточнив: «У понеділок запропоную змінити спосіб голосування. Щоб кожен депутат визначався вставанням або підняттям руки, так само, як робили, коли затверджували прем’єра».
Правда гірка, але вона завжди лікує
На думку Володимира Литвина, владі треба навчитися чути людей, чути правду, якою б гіркою вона не була. Бо правда завжди лікує. І підкреслив: не втомлююся повторювати, що Президент, прем’єр і народні депутати повинні були зібратися і дати відповідь на низку запитань — що країна має сьогодні, чого очікувати, що робити.
Проте, на жаль, найвищі посадові особи не хочуть чути один одного. Відтак, варто очікувати важке проходження проекту державного бюджету на наступний рік. Оскільки уже лунає його критика з усіх боків. Хоча ще не всі з ним і ознайомилися.
Глава парламенту вважає, що спершу треба визначитися, на якій базі він розроблений, на чинному Бюджетному кодексі, чи на тому, який заветований главою держави. Голова Верховної Ради підкреслив, що він також підтримує думку про те, що бюджет має розроблятися для кожної сільської ради. Проте водночас, на його думку, треба спершу заслухати звіт про виконання головного фінансового документа країни за 2008 рік. Окрім того, почути думку Ради Національного Банку, Рахункової палати. Володимир Литвин повідомив, що підписав розпорядження про детальний аналіз проекту державного бюджету інститутом законодавства та відповідними комітетами. Адже Конституційний Суд заборонив законом про державний кошторис змінювати інші законодавчі акти.
Не голосувати, а обирати
А тому влада потребує якісного оновлення. Сьогодні потрібні відповідальні і професійні люди, вважає Володимир Литвин. Саме тому і закликав під прапори своєї партії усіх небайдужих для участі у місцевих виборах наступного року. Саме тому на усіх зустрічах у Луцьку, у Ковелі, Маневичах він наполегливо закликав не голосувати, а обирати. Керуватися не емоціями, а розумом. Адже зомбування громадян триває безперервно. В тому числі й надутими рейтингами, вояжами естрадних виконавців тощо.
І, схоже, йому вдалося достукатися до сердець. Недаремно на зустрічі в Луцьку одна з жінок заявила, що їй подобається виваженість і чітка позиція народних депутатів від Блоку Литвина.