В Україні можлива парламентська модель управління за умови проведення реформи виборчої системи. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ексклюзивному інтерв’ю російському інтернет-виданню «Политком.ru».
«За сучасної структури політичних партій в Україні ми можемо перейти до повністю парламентської моделі. Потрібна тільки реформа виборчої системи, яка зробить Верховну Раду органом влади, що представляє інтереси всіх громадян країни, і встановить персональну відповідальність перед виборцями тих, хто потрапляє до парламенту. Хоча, звичайно, з огляду на нинішню ситуацію, можливо, більш ефективною була б президентська модель», — вважає О. Лавринович.
При цьому Перший заступник Голови Верховної Ради висловив своє негативне ставлення щодо суджень про розподіл всіх місць у парламенті між двома партіями чи блоками, які набирають на виборах до парламенту більшість голосів.
«Моє ставлення до цього негативне, як і до такого поняття, як «блоки», оскільки вони нівелюють політичну відповідальність за свою роботу. Тому я за те, щоб розвивалися потужні загальнонаціональні партії, які б пропонували країні напрямки руху, стратегічні програми і тих виконавців, які можуть це втілити в життя і нести за це відповідальність разом зі своєю партією», — наголосив О. Лавринович.
Повну версію інтерв’ю читайте, будь ласка, на електронній сторінці російського інтернет-видання «Политком.ru»: http://polіtcom.ru/8806.html
 
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.