Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко звернувся до Ради Національного банку з приводу обговорюваної в пресі інформації про значне збільшення заробітних плат керівників Нацбанку. М. Томенко зазначив, що відповідно до Закону «Про Національний банк України» Рада Нацбанку затверджує кошторис доходів та витрат НБУ та звіт про його виконання (пункти четвертий і сьомий частини першої статті 9). У своєму зверненні заступник глави парламенту попросив Раду НБУ перевірити факти щодо підвищення у півтора-два рази зарплати вищого керівного складу НБУ і дати роз’яснення стосовно доцільності та обґрунтованості такого підвищення в умовах економічної кризи.
Нагадаємо, що днями ЗМІ оприлюднили матеріали про значне збільшення за останній рік заробітної плати керівництва Національного банку України. У них йдеться про те, що, зокрема, у голови НБУ Володимира Стельмаха сума нарахованих за перший квартал цього року доходів склала більше 460 тисяч гривень, з них 446,7 тисячі гривень заробітної плати і 12,8 тисячі гривень матеріальної допомоги (за перший квартал минулого року заробітна плата становила 289,7 тисячі гривень). При цьому 28 серпня 2008 року В. Стельмах сплатив за автомобіль «Мерседес-Бенц» мільйон 90 тисяч гривень готівкою.
Першому заступнику голови НБУ Анатолію Шаповалову за перший квартал цього року було нараховано майже 300 тисяч гривень доходів, з них 282,4 тисячі гривень заробітної плати і 11,9 тисячі гривень матеріальної допомоги (за перший квартал минулого року заробітна плата становила 228,6 тисячі гривень).
У зв’язку з цим М. Томенко нагадав, що, по-перше, згідно з Законом «Про державний бюджет України на 2009 рік» витрати на заробітну плату держслужбовців було зменшено на 10 відсотків порівняно з 2008 роком; по-друге, 3 березня цього року Верховна Рада ухвалила Постанову «Про заходи щодо упорядкування окремих видатків Державного бюджету України», якою, зокрема, доручила удвічі зменшити зарплати керівному складу державної влади; по-третє, на виконання цього доручення Кабінет Міністрів постановою від 18 березня 2009 року №240 удвічі зменшив зарплати Прем’єр-міністра, віце-прем’єрів та міністрів; по-четверте, у підготовленому урядом проекті Державного бюджету на 2010 рік пропонується вдвічі зменшити заробітну плату народних депутатів України.
М. Томенко припускає, що керівництво Нацбанку, котре, як відомо, перебуває у передпенсійному віці, збільшує собі зарплату до астрономічних розмірів, розраховуючи отримувати пенсію у розмірі 80 відсотків. «На жаль, Конституційний Суд, за поданням 59 депутатів Партії регіонів, днями поховав минулорічне рішення уряду Тимошенко про обмеження максимального розміру пенсій для окремих категорій громадян. Такі рішення грають на руку державним службовцям, які обіймають високі керівні посади», — зазначив він.
Заступник Голови Верховної Ради вважає, що збільшення зарплат керівникам Нацбанку саме зараз є «не просто неетичним, а неетичним в кубі. Дуже символічно, що зарплату збільшено за рік рівно у стільки разів, у скільки керівництво НБУ обвалило гривню», — цитує М. Томенка його прес-служба.
Довідка: До Ради Нацбанку України входять 15 осіб. Голова ради — Петро Порошенко, членами ради є народні депутати Арсеній Яценюк, Василь Горбаль, міністр юстиції Микола Оніщук та інші.