Біля КМДА знову гаряче. Близько півтисячі киян учора зібралися під стінами столичної адміністрації з вимогою знизити тарифи на житлово-комунальні послуги. З плакатами «Геть грабіжницькі тарифи», «Черновецький, припини грабувати київську громаду», «Київводоканал» — киянам, а не олігархам» простояли до одинадцятої ранку. Пікетувальників мало бути набагато більше. Напередодні у БЮТ розповідали про масштабну акцію протесту з кількома тисячами невдоволених. Там кажуть, в останню мить вдалося домовитися. Депутати Київради таки створили робочу групу з вивчення питання перегляду тарифів.

 

— Зійшлися на тому, що за тиждень робоча група напрацює пропозиції, яким чином можна залишити тарифи на рівні попереднього року і забезпечити рентабельність комунальних господарств, — повідомив «Голосу України» голова Ради БЮТ у Києві Анатолій Семинога. Він також нагадав, що Кабінет Міністрів ухвалив рішення про скасування нових тарифів на комунальні послуги у столиці: «По суті, Черновецький шантажує киян, адже його тарифи не мають жодної законної сили».

По один бік барикад із бютівцями опинилися й активісти міської організації «Свобода». Вчора вони також пікетували адміністрацію. Щоправда, наголосили: їхня акція — жодного стосунку до політики не має. Вони пропонують комплексно вирішити проблеми в житлово-комунальній сфері, зокрема визначити виробника гарячої води у столиці і запровадити укладання прямих угод між споживачем (власником квартири) та постачальником комунальних послуг. Свої пропозиції вони вже надіслали Президенту і Прем’єр-міністру.

Тим часом начальник Головного управління з питань цінової політики КДМА Василь Яструбинський на прес-конференції розповів, що тарифи на комунальні послуги в Києві на 30% нижчі за економічно обгрунтований рівень, встановлений Державною інспекцією з контролю за цінами, і є збитковими для підприємств теплокомуненерго. Він упевнений, що дотування тарифів з міського бюджету — це «фактично дотування багатих людей Києва».

За словами В. Яструбинського, за опалювання та гарячу воду міська влада вже перерахувала компаніям, що виробляють тепло, близько 1,3 млрд. гривень як дотації в різниці тарифів.

 

— За нашими підрахунками, до кінця цього опалювального сезону за умови незмінних тарифів необхідно буде знайти ще 1,3 млрд. гривень. Ціна питання перевищує 2,5 млрд. гривень, Це кошти, які місто буде змушене виділити з міського бюджету, —уточнив він.

У КМДА розраховують, що близько 500 млн. грн. на ці цілі вдасться одержати з державного бюджету. Крім того, якщо тарифи не підвищуватимуться, в міськбюджеті необхідно знайти 200—300 млн. на холодну воду і 800-900 млн. грн. на дотації ЖЕКам.

За словами начальника управління, якби тарифи були вищі, цю суму можна було б направити на реконструкцію міських тепломереж.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.