Уродженець стародавнього Ізяслава Дмитро Чигринський став першим українським легіонером у складі «Барселони», установивши новий трансферний рекорд донецького «Шахтаря».
У своєму бажанні отримати Чигринського чинний переможець Ліги чемпіонів й володар Суперкубка УЄФА виявив завидну заповзятість. «Барселона» протягом тривалого часу терпляче чекала і активно домагалася згоди на цей перехід від президента «Шахтаря». На початку серпня на перемовини в Донецьк прилітав Жоан Лапорта (президент «Барси»), однак Рінат Ахметов залишався непохитним. Лише після провалу гірняцької команди у кваліфікації Ліги чемпіонів її власник пішов на поступки каталонцям. Оцінивши угоду в 25 мільйонів євро, сторони вдарили по руках.
Таким чином, 22-річний оборонець перекрив рекорд свого колишнього одноклубника Анатолія Тимощука, котрий поїхав до «Зеніта» (Санкт-Петербург) за 15 мільйонів, не кажучи вже про куди скромніші трансфери інших знаменитих гравців «Шахтаря» — Андрія Канчельскіса, Віктора Онопка чи Сергія Реброва. Втім, дорогу у великий футбол Чигринський почав освоювати у Львові, коли став учнем місцевого спортинтернату, на той час — одного з найкращих у країні. «Любов до гри мені прищепив батько, який свого часу також захоплювався футболом, — пригадує Дмитро. — Про кар’єру футболіста я спершу навіть не мріяв, хоча з м’ячем не розлучався навіть уві сні».
Хоча батьки скептично ставилися до захоплення сина. «Мама вважала, що краще продовжувати навчання, що давалося мені легко. Тато казав, що таких, як я, —тисячі, і не кожний стає професіоналом, — розповідає Дмитро. — Але, на щастя, мені вони не заважали». Згодом Чигринський потрапив у поле зору скаутів Ахметова, і в 14 років разом із родиною переїхав до Донецька. Вже тоді ім’я юного таланта було на слуху —львів’яни голосно й довго обурювалися із приводу того, як хвацько «Шахтар» поцупив з-під носа в «Карпат» майбутню зірку. Як у воду дивилися...
Чигринський тим часом набирався сил. 2004 року у складі збірної України він дійшов до півфіналу чемпіонату Європи серед юнаків до 19 років, у груповому турнірі Ліги чемпіонів—2004/2005 виходив на заміну в переможному матчі з «Барсою» (2:0), після чого був відданий на півроку в оренду до запорізького «Металурга». Накопичивши досвіду й повернувшись до «Шахтаря» в січні 2006 року, він швидко заслужив довіру Мірчі Луческу й навіть забив в останньому турі чемпіонату України у ворота київського «Динамо». Нічия в тій зустрічі (2:2) призвела до того, що фаворити мусили проводити «золотий» матч, котрий виграв «Шахтар».
Це був перший титул Чигринського. Того само року Дмитро став срібним призером молодіжної першості Європи і потрапив до заявки на дорослий чемпіонат світу в Німеччині. На жаль, серйозна травма стегна не дозволила оборонцеві вийти на поле в турнірі, де збірна України дійшла до чвертьфіналу. Відтоді на рахунку новобранця «Барселони» уже 19 матчів у складі національної команди, у якій він встиг навіть побувати капітаном у переможному матчі проти Швеції (1:0) 1 червня 2008 року. Вагомішим став послужний список Чигринського, котрий у складі «Шахтаря» виграв чемпіонат і Кубок країни минулого року, Кубок УЄФА-2009.
Його прощання із чорно-помаранчевою футболкою відбулося 28 серпня — у зустрічі проти все тієї само «Барси», що повезла Суперкубок УЄФА з Монако до центру Каталонії. Туди слідом за тріумфаторами вирушив і Дмитро, маючи за плечима 37 єврокубкових баталій і 98 матчів (дев’ять м’ячів) в українській лізі. Незвичайне прізвисько Ісус дісталося Чигринському з легкої руки лікаря донецької команди Артура Глущенка. Але йому —уродженцеві Ізяслава, міста з тисячолітньою історією, заснованого й названого на честь одного з синів хрестителя Київської Русі князя Володимира, воно пасує дуже. До речі, після перемоги в Кубку УЄФА Чигринський привозив поки що найважливіший свій приз на батьківщину, до Хмельницької області. А взагалі він не любить свят, пишних урочистостей. «Для мене це суєта, — зізнається він. — Від гучних тусовок намагаюся ховатися подалі». Що йому, гітаристові-аматорові цікаво? Pіnk Floyd, Nіrvana, Red Hot Chіlі Peppers, Борис Гребєнщиков, джаз і класична література. А ще оборонець «Барси» — магістр гуманітарних наук. У Донецькому університеті управління він захистив диплом «Види й форми інтелектуальної власності». Природно, на основі діяльності клубу «Шахтар».
На знімку: Дмитро Чигринський.
Фто Євгена КРАВСА.