Громадська організація Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» розпочала на Рівненщині реалізацію проекту «Влада і громада проти гендерного насильства та дискримінації», який підтримало представництво Фонду народонаселення ООН в Україні.
— До цього проекту спонукав досвід роботи центру «Чайка» щодо попередження насильства і дискримінації у сім’ї, — розповідає керівник проекту Лариса Гунько. — На жаль, ми дедалі частіше зустрічаємо такі випадки, особливо у малих містах і селах, ними рясніють міліцейські зведення. Проблема ускладнюється наявністю традиційних гендерних стереотипів щодо ролі жінки в сім’ї і суспільстві та терпимим ставленням до вирішення сімейних проблем застосуванням насильства. Ми переконалися, що рівень обізнаності сільських жінок у можливості захисту своїх прав залишається вкрай низьким.
У рамках проекту активістів сільських громад — громадських помічників дільничних інспекторів міліції та держслужбовців області — навчання навикам гендерного підходу до попередження і подолання проявів насильства і дискримінації у сім’ях. Сімнадцять громадських помічників дільничних інспекторів міліції з Костопільського району вже пройшли тренінг, а п’ятнадцять їх колег з Дубенського — навчання з проблем подолання й профілактики гендерного насильства та дискримінації.
Дуже часто дільниця одного дільничного інспектора поширюється на чотири—шість сіл, тому втручання з боку правоохоронних органів щодо попередження насильства у сім’ях нерідко є несвоєчасним і малоефективним. Тож допомога у профілактиці та попередженні подібних проявів буде доречною.