Майорський ставок: за крок до трагедії


— Вранці того дня я випасав свою худобу біля сільського ставка — дві корови, теля і двадцять кіз із маленькими козенятами, як раптом до мене під’їхав фермер місцевого господарства «Бригантина», депутат обласної ради Анатолій Автанасов, — згадує Костянтин Дубей (село Майорське, де він проживає, географічно приєднано до райцентру Доманівка. — Авт.). — Депутат сказав мені, щоб я йшов звідси, мовляв, це його ставок і його земля. На що я заперечив: «Земля не ваша — людська!». Після обопільного обміну «люб’язностями» конфлікт не вичерпався. Як стверджує Дубей, тоді депутат як основний аргумент застосував мисливську рушницю, що привіз на задньому сидінні авто.
— Я став виривати у нього рушницю. Хто знає, що було на думці в депутата? — продовжує Костянтин Дубей. — Оступившись, ми обоє впали на землю і зброя (а вона була заряджена) опинилася між нами.
Костянтин Дубей стверджує, що в процесі боротьби мисливська рушниця вистрілила двічі: раз на курок натиснув Дубей, потім — Автанасов. Обидва заряди пішли в землю.
— Як тільки я дістався додому, ми із дружиною одразу ж поїхали в міліцію, — на такій сумній ноті закінчилася наша розмова з Костянтином Дубеєм в його будинку в селі Майорському.
Дубей написав скаргу в громадську приймальню обласної партійної організації ВО «Батьківщина» керівникові фракції БЮТ в обласній раді Вікторові Бутку, який до того ж є членом постійної комісії з питань депутатської діяльності, етики, захисту прав громадян, боротьби зі злочинністю й корупцією.
На підтримку Дубея виступила й група обурених селян-майорівців. Зі ставком їм теж довелося мати неприємності: щоб тварини не загинули від зневоднювання, майорівці були змушені викопати колодязь за селом.

Депутатська комісія порушень не виявила

Закрутився маховик перевірок. Депутатські запити Віктора Бутка зробили свою справу. За дорученням голови обласної ради Тетяни Демченко в Доманівку виїхала робоча група в складі декількох депутатів і фахівців.
Підсумкова довідка робочої групи, викладена на декількох друкованих сторінках, свідчить: в орендаря Автанасова — все законно. Є офіційно зареєстрований ще шість років тому в Доманівській РДА договір оренди землі, відповідно до якого фермер з повним правом 15 років може користуватися майже 66 гектарами «резервної» землі (62,81 га — під ставком, 3,18 га — під гідротехнічними спорудами) для розведення риби. За всю орендовану площу фермер щорічно справно перераховує гроші в скарбницю Доманівської селищної ради. Виїзна група у своєму висновку зафіксувала, що ставок використовується за цільовим призначенням, а дамба — у повному порядку. А що стосується сосен, утоплених у ставку, то фермер їх закинув у водойму, як він сам пояснив, як нерестовий субстрат. Так, погодилася виїзна комісія, у села немає свого пасовища, але хто у цьому винен? Самі ж люди й винні: свого часу при розпаюванні орних земель уповноважені члени КСП «Колос» виключили пасовища з колективної власності й втратили на них права. 537,6 гектара пасовищних площ відійшло до земель Доманівської райдержадміністрації, частину з яких (166,55 га) передано в оренду. Що стосується інциденту зі зброєю, то тут теж все зрозуміло: Автанасов на її носіння має законне право. На життя громадян він не зазіхав, кримінальних справ не порушував. Щодо колективного звернення: громадяни, які його підписали, від свого авторства... відмовилися.


Корови можуть випити ставок за сто днів


Анатолій Автанасов зустрів нас у Доманівці привітно. Навіть на ставок хотів повезти, але потім передумав, щоб не бентежити своєю присутністю другу сторону: нехай висловиться. Показав договір оренди землі, яким він керується. Дуже вже він злий на Костянтина Дубея і його товаришів: інші люди, хоч і нарікали спочатку, але потім поставилися з розумінням...
— Я довго їх терпів, — обурюється Автанасов. — Але, нарешті, постало питання, що тут вони вкрай небажані. Я попросив їх піти зі ставка. Ви уявляєте, яка там буде вода, коли викупаються кози? Це такий сморід — просто жах! А корови...
Він узяв олівець, накреслив на смужці паперу орендований ставок, прибережну зону, ліс і зробив прості арифметичні підрахунки:
— Скільки води за день випиває корова? Не повірите: мінімум 60 літрів! Що залишиться від ставка через сто днів, якщо усі сільські корови почнуть пити з нього воду? Я зарибнив цей ставок, багато грошей у нього вклав. Від нього ж нічого не залишиться, якщо усі будуть користуватися без обмежень. Компроміс? Він один: треба дотримуватися закону.
Що стосується носіння зброї й бійки з Дубеєм, Автанасов переконаний, що вчинив неправильно тільки в одному — возив рушницю, зібраною на задньому сидінні авто, за що й сплатив відповідний штраф. Але ні в кого він не цілився й нікого вбивати не збирався: це все вигадки Дубея. І проганяв він жителів села від ставка, бо хотів зберегти природу й ставок від пересихання.


Нас ніхто й не запитував


Немає чого сперечатися: нинішнього сільського жителя можуть прогодувати тільки власні працьовиті руки й підсобне господарство. Але, як виявилося, коровам, козам, вівцям та іншій живності в селі Майорському місця немає. У період сумбурної приватизації орних земель юридично безграмотні й довірливі селяни залишилися без виділених у натурі пасовищ. Колишні пасовища Майорського ввійшли в землі резерву й перейшли під юрисдикцію Доманівської райдержадміністрації.
Важко сказати, з ким спілкувалася робоча депутатська група. Але ні Костянтин Дубей, що тримає кіз не від гарного життя, а для його продовження, ні багато інших жителів, які підписалися під зверненням, депутатів, як мені сказали, в очі не бачили. Багато сумного повідали вони про тяжке сільське життя: дуже важко виживати зубожілим селянам, що залишилися наодинці зі своїми лихами, хворобами, проблемами в оточенні зруйнованих свинарників і корівників.
Як стало відомо, прокурор Доманівського району зовсім недавно скасував постанову про відмову в порушенні кримінальної справи й направив її на додаткову перевірку.
До речі, люди кажуть, що викупати козу — захід свідомо провальний: кози панічно бояться води й добровільно у ставок ніколи не полізуть.

Миколаївська область.


Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.