У «Голосі України» за 7 серпня ц. р. було опубліковано критичну кореспонденцію «Хто хоче пустити з торбами аптеку», в якій йшлося про доведення до банкрутства центральної аптечної установи Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Ніхто сьогодні не йме віри, що підприємство, яке було завжди успішне, займалося прибутковим видом діяльності, до того ж має можливість через тендери отримувати бюджетні кошти для обслуговування громадян пільгових категорій, може ні з того ні з цього стати збитковим. Нагадаємо ще один факт: зовсім недавно у двоповерховому приміщенні аптеки площею понад сто метрів квадратних зробили ремонт на бюджетні кошти, але виставили оцінку всього в ...18 тисяч гривень!

Після виступу газети ситуація змінилася. За наполяганням районної державної адміністрації та депутатів районної ради оцінку приміщення провели вдруге. Експерти назвали зовсім іншу ціну — приблизно два мільйони 400 тисяч гривень. Нарешті, «колесо» закрутилося у протилежний бік. Депутати домоглися скликання позачергової сесії районної ради, аби визначитися із залученням інвестора, який взявся б витягнути з прірви комунальну аптеку. Кілька місяців тому свій проект щодо цього надало владі району приватне підприємство «Конекс». Воно вже має досвід порятунку комунальних аптек в інших районах Хмельниччини. Так, в Ярмолинецькому «Конекс» за кілька місяців розрахувався з усіма боргами аптеки, наповнив мережу широким асортиментом медикаментів, створив нові робочі місця, залучивши жителів району до заготівлі лікарських трав. За підмогою до відповідального партнера звернулася й влада Новоушицького району, позитивні результати не забарилися. Голова Кам’янець-Подільської райради Іван Романчук оголосив конкурс, на який подали заявки ще двоє підприємств — МПП «Сана» та ТОВ «МТК Київ».
На позачерговій сесії заступник голови райради Михайло Желізник представив результат голосування профільної комісії, яка начебто підтримала «МТК Київ». Згодом з’ясувалося, що рішення не правочинне, бо відповідно до кількості членів комісії, що проголосували, переможець не набрав більшості голосів. Спочатку не вдалося прийняти рішення й депутатам. Лише одного голосу не вистачало.
Тим часом, як мовиться, годинничок тікав: борги аптеки зростають щодня. «Не забувайте, ще трохи, і наступає кримінальна відповідальність», — нагадав голова РДА Ростислав Ярема. — Працівники аптеки вже давно не бачили зарплат, а держава — податків». Заклик до свідомості та совісті спрацював: депутати вирішили голосувати, заслухавши представників підприємств. Та перед їхніми очима з докладною програмою постав знову-таки лише «Конекс». «МТК Київ» не прислало представника, за день до сесії надало проект договору з невигідними умовами, як зауважила більшість депутатів. А директор та головбух потужної «Сани» не сказав, який же його річний прибуток та товарообіг... Рішення про порятунок комунального підприємства з допомогою «Конекса» прийняли. Згідно з договором з цим інвестором, майже півмільйонні борги комунальної аптеки будуть погашені орендарем, у районі створять мережу заготівлі лікарських рослин, медикаменти продаватимуть населенню за цінами не вищими, ніж у регіоні. З усіма фельдшерами інвестор укладе договори щодо забезпечення ФАПів ліками, як це робить «Конекс» в інших районах, а це дає надію на збереження всієї аптечної мережі району. Тобто тепер і у кам’янчан усе стане на свої місця, як у найближчих сусідів, у чому, гадаю, чимало депутатів та начальник управління охорони здоров’я РДА Ігор Шевага переконалися на власні очі.

Хмельницька область.