Завершився візит Президента України Віктора Ющенка до Туркменистану. «Сам факт проведення офіційного візиту є серйозним успіхом», — пояснив напередодні поїздки Віктора Ющенка заступник глави секретаріату Андрій Гончарук...
І жодної іронії, з огляду на те, що з 2005 року взаємини Києва й Ашгабада зіпсувалися. Президенти Туркменистану Сапармурат Ніязов, а затим Гурбангули Бердимухаммедов не бажали їх підтримувати, побоюючись «експорту» кольорових революцій. Крім того, Ашгабад був незадоволений українськими будівельними компаніями, які працювали на туркменському ринку. А з 2006 року, коли російський «Газпром» законтрактував усе, що можна було законтрактувати в Середній Азії, припинилися прямі поставки туркменського газу в Україну. Експерти стверджують, що деяке потепління відносин відбулося саме через розбіжності туркменського керівництва з Кремлем у газовій сфері останнім часом. Тим часом навіть на цьому тлі переговори Ющенка і Бердимухаммедова (на знімку) з газової теми не принесли жодних результатів. Принаймні, судячи з повідомлення прес-служби Президента України, на підсумковій прес-конференції Віктор Ющенко жодного слова не сказав про газ...
В обивателя одразу постає логічне запитання: навіщо їздив? У відповідь прес-служба рапортує: досягнуто домовленості президентів про створення робочої групи, яка працюватиме над формуванням міждержавної комісії на рівні глав держав, мета якої — підвищити рівень двосторонніх відносин.
Ющенко і Бердимухаммедов підписали спільну заяву, також було підписано низку двосторонніх документів: угоду про співробітництво в сфері випробування й охорони сортів рослин між аграрними міністерствами країн, протокол про співробітництво між міністерствами закордонних справ, угоду між торгово-промисловими палатами країн про створення ділової ради.
Також під час переговорів обговорили шляхи інтенсифікації двосторонньої торгівлі й скорочення негативного для України сальдо.
У темі економічного співробітництва українська сторона висловила зацікавленість у розвитку багатьох напрямів. Приклад успішного партнерства — завершення будівництва унікального для Центральної Азії залізничного мосту через річку Амудар’я, яке виконала українська державна корпорація «Укртрансбуд».
Українська сторона, крім того, запропонувала скласти план дій двосторонніх відносин на найближчі два роки. Також під час цього візиту Президент України запропонував провести форум ділових кіл. Загалом, за словами Віктора Ющенка, на ринку Туркменистану працює 24 українські компанії, які вже здійснили понад 50 проектів.
Під час переговорів також було обговорено питання поновлення регулярного авіаційного сполучення між Києвом і Ашгабадом. Не залишили без уваги президенти й гуманітарне співробітництво.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).