Не все так погано в українській банківській системі, запевняють експерти. І хоча її вразила світова фінансова криза, колапсу не передбачається. Його просто не допустять іноземні інвестори, що вклали гроші у «кровоносну систему» нашої економіки.
— Нині кажуть про третю хвилю світової кризи, що насувається. Перша вразила фінансову систему, друга — промислові компанії, третя небезпечна масовим безробіттям, — коментує фінансовий експерт Ерік Найман. — Уже сьогодні, за офіційними даними США, кожний десятий американець — безробітний. А це може спричинити падіння купівельної спроможності населення, нездатність погашати кредити і т. д., що позначиться на банківському секторі.
Схожа ситуація і в Україні. Але поки що не така жахлива, як в Америці, де щодня один із банків опиняється у списку «поганих» фінансових установ. У США 2 трильйони доларів було видано «поганих», переважно іпотечних, кредитів. На щастя, в нас іпотечні кредити не досягли американських масштабів, стверджують експерти. В Україні вони здебільшого «висять» у банках з іноземним капіталом.
— Серед топ-десятки вітчизняних банків я не бачу кандидатів у списки «поганих» банків, — каже Ерік Найман. — За розмірами активів одинадцятим усе ще значиться банк «Надра». Але я гадаю, що його або поглинуть, або куплять і він відновить свої позиції як «Промінвестбанк».
На думку Еріка Наймана, джерелом проблем наших банків є більше ті страхи, які поширюються ззовні. Очевидно, піддавшись загальній світовій паніці, тільки цього року українці вивели з банків готівкою понад 5 мільярдів доларів.
Дату завершення вітчизняної банківської кризи експерт пов’язує зі своєчасним фінішем президентських виборів (приблизно до березня), зазначаючи, що це ще один «кошмарик», який постійно тисне на нашу банківську систему і стабілізацію європейського фінансового ринку. Мовляв, у вітчизняних банків більше контактів з європейськими колегами, ніж із заокеанськими. Якщо все добре складеться, то Україні вдасться уникнути другої хвилі банківської кризи.
Гендиректор аналітичного центру «Бюро економічних і соціальних технологій» Валерій Гладких уважає, що стан банківської системи в Україні відбиває стан економіки. До того ж стабільність наших банків підриває відсутність достатнього рівня державної підтримки. Сьогодні із 17 банків, які управляються тимчасовими адміністраціями, лише три було рекапітализировано. Цього року в бюджеті закладено 44 мільярди гривень на рекапіталізацію, а реально на ці цілі пішло близько 10 мільярдів. На наступний рік на підтримку банків планують витратити 50 мільярдів гривень. Аналітик уважає, що уряд повинен буде стимулювати банківський сектор до злиття, поглинання або примусового розформування проблемних банків, захищаючи інтереси кредиторів.