Акцію протесту вчора провели активісти Партії малого та середнього бізнесу, які зранку прийшли до Будинку уряду. Підприємці скаржаться: підвищення податків заганяє їхній бізнес у тінь і сприяє банкрутству. Навіть ті, хто працює легально, намагається мінімізувати податкові зобов’язання і приховати доходи. За неофіційними даними, середній рівень ухиляння від податків сьогодні становить понад 57%. Кажуть, це найвищий показник у Європі. Уже сьогодні припинили діяльність майже 40% вітчизняних міні-підприємств.
Бізнес не влаштовує нещодавно опублікований на сайті Верховної Ради проект закону, в якому пропонується зобов’язати підприємства сплачувати аванс податку на прибуток до 20-го числа першого і третього місяців кожного кварталу.
— Останньою краплею став законопроект про авансовий збір податків на прибуток, який буде вираховуватися за минулорічними нормами. Такої практики немає ніде у світі, бо вона суперечить не тільки нормам закону, а й моралі, — зазначив лідер Партії малого та середнього бізнесу Ярослав Місяць (на знімку ліворуч).
Ситуацію роз’яснив автор документа — депутат від БЮТ Олег Ляшко (праворуч), який вийшов до мітингувальників: «Законопроект, з приводу якого вони протестують, уже відкликано з огляду на реакцію громадськості», —наголосив він і додав, що партія, яку він представляє, завжди охоче йде на контакт.
— А от постанова Кабміну щодо сплати податків до пенсійного фонду малими підприємцями — це вимушений крок уряду через те, що ми не мали можливості внаслідок блокування трибуни нашими опонентами внести зміни до пенсійного законодавства, які дозволили б стабілізувати і унормувати роботу фонду, — пояснив О. Ляшко. — Сьогодні дефіцит Пенсійного фонду перевищує 13 мільярдів гривень, якщо ми не вживатимемо заходів, то завтра людям нічим буде платити пенсії.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.