Коментуючи дані Рахункової палати про падіння реальної зарплати на 10,1% за перше півріччя, Сергій Тігіпко (голова НБУ 2002—2004 рр.) заявив, що це ще дуже скромна оцінка, адже Рахункова палата оперує даними тільки про «білі» легально виплачувані зарплати. «Реально ж падіння, з урахуванням зарплат в конвертах, становить не менше 20%», — переконаний Сергій Тігіпко.
«Висока інфляція та скорочення доходів зменшують купівельну спроможність населення, у підприємств падає збут, вони переводять співробітників на неповний робочий день чи тиждень, зменшують їм зарплату. У такої «спіралі» тільки один вихід — крах економіки», — каже Тігіпко.
На його думку, підтримка попиту на внутрішньому ринку — одне з головних завдань влади. «У нас населення на кожну вільну гривню зараз купує долари. Відновіть довіру до національної валюти, довіру до влади — й люди почнуть більше витрачати на внутрішньому ринку», — вважає політик.
Сергій Тігіпко переконаний, що для стабілізації гривні необхідно повернутися до практики «валютного коридору». На думку Тігіпка, на найближче півріччя необхідно встановити коридор на рівні 7,65—7,9 грн. за долар. «Я вважаю, що потрібно тимчасово відновити обов’язковий продаж експортерами 50% валютної виручки. Нацбанк недоотримає частину валюти в свої резерви, але ми стабілізуємо гривню. Але мені здається, що наше керівництво не розуміє значення адміністративного впливу на ринок в умовах кризи. Це нормальні кроки, їх всі країни роблять. Наші управлінці дуже слабкі. Якщо опозиція і влада не можуть домовитися між собою, потрібно змінювати і тих, і інших», — заявив Сергій Тігіпко.