Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламенту відправити на доопрацювання законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад». 
Законопроектом пропонується внести зміни до законів «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим» та «Про статус депутатів місцевих рад», якими вилучити норми стосовно імперативного мандата для депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад.
Під час обговорення члени комітету висловили низку зауважень до законопроекту. Зокрема, зазначалося, що необхідно доопрацювати положення законопроекту стосовно існування депутатських фракцій.
Комітет також розглянув законопроект про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо офіційного оприлюднення актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування) і рекомендував відправити його на доопрацювання. Законопроектом пропонується внести зміни до чинного закону стосовно уточнення правил офіційного оприлюднення актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування.
Під час обговорення члени комітету зазначали, що є певна неузгодженість положень законопроекту з вимогами статті 22 Закону «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», якою встановлено, що опублікування рішень органів місцевого самоврядування здійснюється в офіційних виданнях та друкованих засобах масової інформації відповідних органів.
Додаткова відповідальність для чиновників
Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендував парламенту відхилити проект закону про внесення змін до Закону «Про боротьбу з корупцією» (щодо посилення протидії корупції).
Законопроектом пропонується доповнити статті 7, 8, 10 та 11 Закону «Про боротьбу з корупцією», якими встановлено відповідальність за вчинення корупційних діянь, за порушення вимог фінансового контролю та невжиття відповідними керівниками заходів з боротьби з корупцією, нормою, яка передбачатиме додаткову відповідальність для суб’єктів корупційних правопорушень.
Під час обговорення на засіданні комітету наголошувалося, що Верховна Рада України 11 червня 2009 року ухвалила Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції», який уже підписаний Президентом України, оприлюднений і набере чинності з 1 січня 2010 року. Відповідно до його Прикінцевих положень Закон «Про боротьбу з корупцією», до якого проектом пропонуються зміни, втрачає чинність з 1 січня 2010 року. Зважаючи на це, комітет вирішив запропонувати Верховній Раді за результатами розгляду законопроекту в першому читанні відхилити його.
Забрудненим селам — чисту воду
Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підтримав проект постанови «Про забезпечення доброякісною питною водою населених пунктів Запсільської та Бондарівської сільрад Кременчуцького району Полтавської області, що постраждали від забруднення ставком-випарником АТ «Укртатнафта». 
На засіданні зазначалося, що проблема забезпечення питною водою населених пунктів Запсільської та Бондарівської сільрад може бути розв’язана лише шляхом забезпечення їх централізованим водопостачанням. Члени комітету підкреслили, що реалізація Державної цільової соціальної програми першочергового забезпечення централізованим водопостачанням сільських населених пунктів, що користуються привізною водою, на період до 2010 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України, передбачає вирішення таких питань.
Водночас законом про державний бюджет України на 2009 рік на її реалізацію за запланованих програмою 53 мільйонів гривень передбачено лише поточні видатки в сумі 20 тисяч гривень, які спрямовуються на проведення робіт з паспортизації джерел та об’єктів водопостачання.
За інформацією Міністерства фінансів України, вирішити питання водопостачання зазначених населених пунктів можливо за рахунок міжбюджетних трансфертів для місцевих бюджетів за рішенням місцевих органів влади. Окрім цього, Мінфін пропонує використання коштів стабілізаційного фонду. А також, ураховуючи обмеженість фінансового ресурсу державного бюджету України, члени комітету рекомендували передбачити у проекті постанови залучення до фінансування робіт з будівництва водогону АТ «Укртатнафта», а також коштів стабілізаційного фонду і обласного бюджету Полтавської області.
Визначати чисельність навчальних зборів
Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендував Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до статті 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».
Законопроектом пропонується встановити повноваження Кабінету Міністрів щорічно визначати чисельність військовозобов’язаних, що будуть залучатися на навчальні збори в межах бюджетних асигнувань на оборону.
Голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Олександр Кузьмук повідомив про врахування під час підготовки проекту до другого читання пропозицій, що надійшли від суб’єктів законодавчої ініціативи, та про усунення всіх зауважень Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України. На думку комітету, прийняття законопроекту дасть змогу вдосконалити механізм підготовки військовозобов’язаних на навчальних зборах.
Інформаційне управління Верховної Ради України.