Позавчора уряд презентував проект державного бюджету України на наступний рік. Документ уже зареєстровано у Верховній Раді. Як депутати оцінюють фінансовий кошторис країни і перспективи його прийняття в парламенті? 
Микола АЗАРОВ (Партія регіонів):
— Цей бюджет не тільки не передбачає поліпшення життєвого рівня людей, а й реально його знижує. Усе сказано тим, що відповідно до планів Тимошенко прожитковий мінімум на кінець 2010 року буде менший, ніж реальний прожитковий мінімум у червні нинішнього року! Подорожчання життя за чотири місяці, що залишилися, нинішнього року, і за всі 12 місяців 2010-го  просто нехтується.
Закладене у проект бюджету зростання доходів нічим не обґрунтовано і суперечить фактичному стану справ в економіці. Немає там і жодних програм зростання реального сектора економіки, інвестиційних проектів. Є тільки плани посилити фіскальний тиск на економіку: підвищити акцизи, вдвічі скоротити порівняно з 2009 роком відшкодування підприємствам податку на додану вартість.
Схоже, уряд сам не вірить у реальність бюджетних планів. Свідчення того стаття 80 проекту бюджету. Відповідно до неї уряд одержує право, в разі, якщо надходження у загальний фонд держбюджету будуть менші, ніж передбачено в помісячному плані фінансування захищених статей або для наповнення стабілізаційного фонду, без зміни закону про бюджет випускати державні цінні папери понад обсяги, затверджені в законі. Навіщо тоді взагалі державі бюджет, навіщо уряду працювати, якщо можна сісти біля друкарського верстата і роздавати папірці. Чи потрібні після цього ще якісь аргументи? Замість проекту бюджету країни нам підкидають авантюрний набір передвиборних обіцянок, заснований на величезному збільшенні державного боргу і фіскальному знищенні вітчизняної економіки.
Валерій КАМЧАТНИЙ (БЮТ):
— Я завжди поважав уряд Юлії Тимошенко і її особисто, але під час презентації зрозумів, що прем’єр — просто геній. У складних кризових умовах урядовці запропонували цілу низку новацій, зокрема, підтримку давно забутих, але дуже важливих для суспільства сфер. Насамперед це культура, інноваційна діяльність і підвищення соціальних стандартів. Передбачено й фінансування космічної та авіаційної галузей, агропромислового комплексу. Це, безумовно, викликає захоплення і повагу. Тому я вважаю, що на сьогоднішній день знайдено дуже влучну і оптимальну модель головного фінансового документа країни. Тільки нерозумний або непатріот може чинити перешкоди під час прийняття такого бюджету. Безперечно, ми будемо свідками чергового раунду політиканства з боку наших опонентів, які діють за принципом: чим гірше, тим краще. І якщо буде зроблена спроба заблокувати бюджет, уряд діятиме згідно з бюджетним кодексом і в рамках конституційних норм. Але остаточну оцінку дасть на виборах український народ.
Микола МАРТИНЕНКО («Наша Україна—Народна самооборона»):
— Країна не може жити без державного бюджету — це її базовий економічний документ. Тому потрібно приймати держбюджет-2010.
Перед урядом стояло складне завдання визначення оптимальних параметрів держбюджету, яке ще більше ускладнюється гострою економічною кризою. А бюджетні цифри можуть уточнюватися і коригуватися під час першого і другого читань у Верховній Раді.
Я вважаю, що парламент ухвалить держбюджет-2010. Інше питання — чи підпише його Президент? На жаль, не можна виключати, що для глави держави його війна з урядом і коаліцією знову виявиться важливішою за інтереси України і українців.
Валерій Баранов (Блок Литвина):
— Я був на презентації проекту держбюджету. Усе мало логічний вигляд. Можна скільки завгодно сперечатися про якісь відсотки, безперечно одне — це перший крок у зміні хибної практики централізації фінансів. Перший крок до руйнування цього монополізму — джерела корупції. Наскільки бюджет буде реалістичний, мені робити висновок складно, я не бачив ще всіх розрахунків. Принаймні цього року Юлія Володимирівна спробувала змінити міжбюджетні відносини. І почати процес децентралізації влади. Це революційний прорив.
Що стосується розгляду проекту в парламенті, гадаю, що Партія регіонів блокуватиме цей процес. Вважаю, це деструктивна позиція. Сподіваюся, що інші фракції його підтримають, щоправда, не знаю, чи голосуватимуть комуністи. Думаю, наша фракція після обговорення і внесення виправлень його підтримає.
Олександр ГОЛУБ (КПУ):

— Це абсолютно популістський документ. Цей проект розрахований на президентські вибори, а не на реальне економічне життя. Крім того, він не враховує пропозиції комуністів щодо беззастережного фінансування всіх соціальних програм і передусім закону стосовно дітей війни. Фракція комуністів ще не розглядала ініціативи уряду, але в такому вигляді, думаю, ми навряд чи його підтримаємо. Стосовно перспектив його проходження через парламент, переконаний, що проект держбюджету стане заручником президентських перегонів, і, власне, тому дуже низький відсоток його затвердження у Верховній Раді.