Оскільки Київ втрачає чималі гроші через несплату податків від оренди квартир, то міська влада вирішила забирати у їх власників 15% від такої плати. У столиці розпочався рейд з виявлення тих, хто нелегально надає помешкання у найм. Податківці знаходять несумлінних громадян і притягують їх до відповідальності. ДПІ нагадує: всі, хто здає в оренду нерухоме майно, повинні декларувати дохід та сплачувати податок з доходів фізичних осіб.
Не жени
Київська влада упродовж двох наступних років вирішила встановити в 135 місцях столиці світлофори й примусові обмежувачі швидкості на дорогах — так звані лежачі поліцейські — у 443. До кінця цього року світлофори з’являться за 42 адресами, а лежачі поліцейські — за 77. Вони встановлюватимуться здебільшого біля учбових закладів і медичних установ.
Особливі діти
На території міської дитячої клінічної лікарні №1, що на вулиці Богатирській, 30., відкрито Центр цілодобового соціального догляду за неповнолітніми хворими з діагнозом ДЦП «Особлива дитина». Він —перший такий у нашій країні та СНД. За потреби батьки зможуть залишати в ньому дітей, яких у Києві 8 тис., навіть на кілька годин. Таких пацієнтів доглядатимуть медична сестра та три помічники. До роботи залучатимуться волонтери, а також медпрацівники самої лікарні. Водночас тут зможуть перебувати до 15 дітей віком від 3 до 16 років. Проект реалізували Спілка самаритян України, КМДА та німецька компанія «Metro group».
Пільга — не квиток
«Київський метрополітен» має намір призупинити безплатне перевезення пільговиків з 1 жовтня у разі невиплати йому урядом компенсацій за це. Керівники підприємства повідомляють, що тільки за вісім місяців підземкою скористалося понад 73 млн. таких громадян, а до кінця року їх буде ще не менш як 40 млн. Розрахункова втрата доходів від пільг, наданих державою, становить 127,5 млн. грн., а компенсацію за це передбачено 16,5 млн. грн.
Ох, ці вже батьки
З початком навчального року у батьків київських школярів з’явилися нові витрати: «добровільний внесок» на канцтовари, щоденники, особливі зошити, подарунки вчителям, охорону, а також миючі засоби для прибирання класів. Цього року вони збільшилися майже у два рази і щомісяця становлять близько 200—300 грн. Утім, керівники закладів освіти кажуть, що обов’язкових внесків у школах не вимагають. Але якщо батьки збирають гроші на покупки, то заборонити це їм ніхто не може.