На Венеціанському острові заборонена господарська діяльність, яка призводить або може призвести до погіршення стану довкілля та зниження його рекреаційної цінності
У публікаціях «Голосу України» (08.04.09; 22.04.09; 13.05.09; 01.07.09) порушувалася проблема безчинств, які кояться у парку культури та відпочинку «Гідропарк». Непоправної шкоди завдається довкіллю, територія парку, узбережжя Дніпра та його заток завалені сміттям і побутовими відходами, зелена зона перетворилася на вулиці з пожвавленим автомобільним рухом. За наявності кількох господарів, на балансі яких перебуває цей об’єкт, він став «пирогом», у який нахабно й жадібно вчепилися зубами всі, хто має бодай якийсь доступ до управління ним. У редакційних дослідженнях ішлося також про те, що представники влади всіх рівнів прагнуть відхопити ласий шмат або бодай шматочок від справді безцінного зеленого скарбу практично в центрі столиці.
Редакція надіслала добірку критичних кореспонденцій керівникам столиці, зокрема й київському міському голові, які за обов’язком служби мали б негайно втрутитися і припинити безчинства. На жаль, відреагували далеко не всі вони, тому нагадуємо про це і чекатимемо від них відповіді. Глава КМДА Черновецький переадресував редакційне звернення Дніпровській РДА, яка не має відповідних повноважень для усунення недоліків, про що, зокрема, йшлося і в публікаціях. Тому ми надіслали повторне звернення панові Черновецькому — можливо, цього разу він уважніше поставиться до запиту редакції.
Неоднозначне ставлення
Виваженою і конструктивною є відповідь виконуючого обов’язки начальника Державного управління охорони навколишнього середовища у Києві Юрія Будунова, яку друкуємо з незначними скороченнями.
«У Держуправлінні розглянуто публікацію, у якій висловлена занепокоєність щодо свавільного використання земель Гідропарку, численних порушень природоохоронного, водного та земельного законодавства, а також загрози цінним природним комплексам на його території. У зв’язку з цим повідомляємо: відповідно до рішення Київради за 23.12.04, острів Венеціанський (Гідропарк) з внутрішніми водоймами та прибережними смугами увійшов до складу регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови» і набув природоохоронного статусу. Тут заборонена господарська діяльність у межах заповідного фонду України, яка призводить або може призвести до погіршення стану довкілля та зниження його рекреаційної цінності. Держуправління не надає погоджень до матеріалів відведення земельних ділянок для будівництва у межах природно-заповідного фонду, зелених насаджень загального користування, прибережних захисних смуг водних об’єктів, оскільки використання їх для забудови суперечить законодавству. Тому будь-яке будівництво на вказаних територіях є самовільним, на що мають реагувати контролюючі та правоохоронні органи (підкреслення ред.).
Щодо функціонування регіонального ландшафтного парку (РЛП) «Дніпровські острови», у тому числі Гідропарку. За рішенням Київради, державному комунальному підприємству «Плесо» доручено розробити проекти — організації території та її утримання, а КМДА — забезпечити відповідне фінансування. Утім, рішення ухвалювалося без проекту створення РЛП, що суперечить законодавству. Це ускладнило роботу місцевих органів влади щодо забезпечення його функціонування. Приміром, не створені адміністрація та служба охорони парку, не розроблене положення про нього, не виконане рішення Київради щодо проекту організації та утримання території, схеми її зонування і т. д., і т. п.
Безперечно, проблеми Гідропарку потребують негайних рішень, оскільки подальше зволікання призводить до неконтрольованого використання та можливої втрати природних ресурсів острова. Крім того, надання природоохоронного статусу лише частині Дніпровських островів не відповідає цілям використання цієї території. У зв’язку з цим Держуправління підтримало ініціативу громадських природоохоронних організацій про включення до його складу усього каскаду островів у межах Києва. І хоч вона вивчалася на нарадах різноманітних природоохоронних організацій, однак постійна комісія Київради з питань екологічної політики не внесла її на розгляд, що свідчить про неоднозначне ставлення місцевих органів влади до цієї ініціативи».
У листі керівника установи викладено також пропозиції, що саме слід зробити для поліпшення ситуації. Неймовірно, але насправді виходить, що міська влада свідомо віддала Гідропарк для, як тепер кажуть, «дерибану»... Кому? Тим, для кого закон не писаний. С-ц-ц-ц-у-к-и, с-ц-ц-ц-у-к-и, як пише у своїх блогах в одному з Інтернет-видань київський адвокат Тетяна Монтян...
Колективна творчість
У критичній кореспонденції «Гідропарк — наша країна в мініатюрі» (01.07.09) йшлося, зокрема, про те, що ця територія масового відпочинку киян нахабно забудовується капітальними спорудами — ресторанами, дискотеками, якимись ігровими залами, приміщеннями невідомого призначення і навіть готель уже вигнали до третього поверху, захопивши газон і частину тротуару, а на березі озера Берізка — у лісових хащах — з’явилося кілька добротних зрубів, що категорично заборонено робити.
Щодо такого шикарного котеджного майже містечка, яке знаходиться на території, підпорядкованій державному комунальному підприємству «Плесо», то його директор Ігор Смикун повідомив, що це — підприємство... з благоустрою, яке виграло конкурс на забудову, а його на законних підставах проводило управління з питань економіки та інвестицій КМДА. На це є навіть дозвільні документи, які пан Смикун пообіцяв надати для ознайомлення. Ясно, що документів на спорудження такої розкішної «контори» — «хатинок» з терасами та пічками для грилю — ми не одержали. З другого боку, які можуть бути «законні» підстави для забудови там, де вона взагалі заборонена? Тому звернулися з письмовим запитом до управління з питань економіки та інвестицій КМДА. І одержали відповідь за підписом виконуючої обов’язки начальника Юлії Петленко. Подякувавши газеті за «активну позицію щодо вирішення актуальних питань міста», Юлія Володимирівна повідомляє: «Представниками головного управління економіки та інвестицій 04.08.09 та 12.08.09 здійснено виїзди на територію пляжів озера Берізка у Гідропарку з проведенням фотофіксації стану території. За їх результатами, відповідну інформацію направлено КП «Плесо», у господарському підпорядкуванні якого знаходяться зазначені території, та управлінню державного архітектурно-будівельного контролю».
Ще не післямова...
Отакої: детектив та й годі! Керівник «Плеса» пан Смикун посилається на управління економіки та інвестицій, а воно — на «Плесо». Можливо, керівник управління не зрозуміла, про що йдеться? Зателефонувала в управління і запитала про це у самої Юлії Володимирівни. «Це — не наш об’єкт, а територія, підпорядкована «Плесу», тому ми їм і надіслали інформацію», — пояснила пані Петленко. До речі, ми планували проілюструвати відповіді керівників фотографіями. Пані Петленко відмовилася, аргументуючи тим, що відповідь — це колективна творчість, а відтак вона пропонує зробити фото ... усього колективу управління.
Тим часом, за інформацією, яку ми одержали з різних джерел, котрі просили на них не посилатися, а також самого пана Смикуна, коли ми вже зовсім приперли його до стіни запитаннями, «підприємство з благоустрою» — кілька зрубів у мальовничій частині Гідропарку — зводять співробітники... Генеральної прокуратури України! Хоча, зізнаємося у безсиллі, редакції не вдалося з’ясувати, хто влаштовує там для себе власну зону відпочинку. Тож звертаємося до Генеральної прокуратури із запитом: допоможіть редакції з’ясувати, хто є власником зрубів у Гідропарку?
На знімках: на цій частині Дніпра біля Венеціанського мосту категорично заборонений рух такого транспорту; один із таємничих зрубів, що будуються поблизу озера Берізка у Гідропарку.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА та Олександра КЛИМЕНКА.