В обласних партійних організаціях Вінниччини не квапляться відкривати карти, як мають намір надалі працювати з виборцями. Загалом в області зареєстровано майже двісті парторганізацій. Але де вони?
Сьогодні у краї постала проблема дефіциту кадрів, особливо для втілення нових передвиборних проектів.
— Політичні сили, які розраховують на перемогу на наступних виборах Президента України, не хочуть іти до виборців із старим багажем агітаційно-масової роботи, — каже вінницький політолог Олександр Логінов. — Щоб завоювати виборця, потрібна живинка. Запропонувати її можуть лише фахівці. Вони в нашому регіоні — у великому дефіциті. Наскільки мені відомо, нині в багатьох обласних парторганізаціях, які готуються до виборів, шукають таких організаторів з їх проведення. Найбільші складності в тих, хто планує реалізувати нові проекти. Бо грамотний кадровий потенціал уже розібрали домінуючі політичні сили.
За словами співрозмовника, шукають не так за рівнем освіти, скажімо, політологів, політтехнологів, істориків, як людей із досвідом проведення виборчих кампаній, ще краще — з надійними зв’язками на різних рівнях, у тому числі у столиці, щоб можна було створити ефективну в роботі команду. Неодмінно з бажанням працювати творчо, а не абияк.
На цьому етапі, вважає політолог, триває концентрація сил. Активну роботу вони розпочнуть приблизно через місяць-півтора. Тоді й проявляться новинки, якщо комусь їх вдасться віднайти. Інше питання, чи поведеться на них виборець? Хоча вже тепер можна сказати, що проект Блоку Литвина стосовно залучення активних, енергійних людей до участі в управлінні країною, дає свої результати. Як повідомили в обласній організації партії, чимало жителів регіону відгукнулися на пропозицію внести свою кандидатуру до списків кандидатів у депутати місцевих органів влади. «Наявність зворотного зв’язку — ознака ефективності запропонованої програми», — стверджують в обласній парторганізації.
Зусиль багато, а прогрес незначний
Найактивнішими в регіоні залишаються насамперед дві політичні сили — БЮТ і Партія регіонів. Їхні представники беруть участь у масових заходах, які відбуваються, зокрема, в обласному центрі. Майоріння червоно-білих і синьо-білих прапорів, що є символами названих політичних сил, заполонило майдан Василя Стуса в обласному центрі під час нещодавнього відкриття обласної Дошки пошани «Звитяга і слава вінничан». Разом з учасниками мітингу з нагоди такої події представники БЮТ і ПР пройшлися майданом до пам’ятника поету-земляку Василю Стусу, взяли участь у покладанні квітів до його підніжжя. Так само вони використовують кожну аудиторію, щоб нагадати про себе.
Навіть в обласному центрі поки що не видно їхніх агітаційних наметів, які встановлювали під час попередніх кампаній, не поширюються листівки тощо. Натомість це активно роблять їхні конкуренти з політичної сили «Фронт змін». Щодня в десятках наметів вінничанам роздають друковану продукцію з матеріалами про те, як лідер організації Арсеній Яценюк бачить втілення в життя програми відродження й розбудови держави.
— Робота «фронтівців» справді системна і масова, — каже один із вінницьких політологів. — Але чи має вона ефективну віддачу, сказати не можу. За нашими даними, рейтинг лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка не змінився від початку проведення організацією активної кампанії. Тобто ті, хто хоче підтримати його кандидатуру на виборах, уже визначилися. З новими багнетами поки що в цієї організації не густо. Так само вінничани визначилися з підтримкою ще однієї політичної сили — партії «Свобода». Сформоване число прихильників майже не змінилося в бік збільшення.
Не чути і не видно донедавна активних в агітаційній роботі представників Соцпартії України. Мало проявляють себе обласні організації «Нашої України», деякі інші політичні сили. «Єдиний центр» заявив про себе низкою конкретних акцій і заходів.
Обливання брудом не спрацювало
Не дало очікуваного ефекту застосування чорного піару до агітаційних матеріалів «Фронту змін». У Вінниці було виставлено пародійні плакати на білборди із зображенням Арсенія Яценюка, де значиться два написи: вгорі — «Врятувати країну», внизу — «Арсеній». Напроти таких білбордів опоненти встановили плакати у такій само тональності, тільки із зображенням дядька, який відверто дражниться з лідером «Фронту змін». І напис на цих пародійних плакатах загадковий — «Онаній».
Координатор Вінницької обласної організації «Фронту змін» Сергій Кудлаєнко каже, що в їхній організації уже знають, хто саме вдався до такого «жарту». Сліди ведуть до Києва. Плакати-дражнилки висіли приблизно тиждень. З їхніми замовниками стосунки з’ясують юристи організації. «Опоненти прорахувалися, — кажуть в обласній організації «Фронту змін», — бо такий дорогий чорний піар не позначився на рейтингу нашого лідера. Виходить, опоненти викинули грошики на вітер».
Так само не спрацювали пасквілі у формі пародійних віршованих рядків на міського голову Вінниці Володимира Гройсмана. Їх вінничанам надсилали есемесками. Правоохоронці розшукали того, з чиєї мобілки відправлено понад 300 повідомлень. Чоловік виявився піар-менеджером керівника одного із приватних навчальних закладів міста. Він не приховує наміру балотуватися на наступних виборах на посаду міського голови. У всіх районах міста встановлено великі плакати з його зображенням. Той, з чийого телефону «розліталися» повідомлення-пасквілі, категорично заперечує свою причетність до їх створення. Каже, що сам отримував і надсилав друзям, знайомим.
Партійним газетам вірять мало
Комуністи найактивніше пропагують себе через центральний орган партії — газету «Комуніст», а також всеукраїнську «Робітничу газету». Тиражі цих видань наразі найбільші в регіоні. В обласній дирекції «Укрпошти» уточнили: переважну більшість партійного видання комуністів передплачено за спонсорські кошти. На Компартію працює в області одна з місцевих телекомпаній. Завдяки такій масовості саме ця політична сила має найбільший інформаційний вплив на виборців. Газети обласних парторганізацій видають БЮТ і ПР. Тим часом соціалісти припинили друкувати газету обласної парторганізації.
— За моїми спостереженнями, в читачів мало довіри до партійних видань, — продовжує розмову політолог Олександр Логінов. — Можливо, тому, що вони заангажовані. Можливо, причина в недостатній якості. Бо не скрізь у таких газетах працюють професійні журналісти. На мою думку, ці часописи можуть агітувати тільки представників своєї політичної сили. Але ж навіщо їх переконувати в тому, у чому вони давно впевнилися?
Винятком з правила може бути хіба що такий факт. Газета «Соціаліст Вінниччини» цьогоріч до Дня журналіста визнана обласною організацією Національної спілки журналістів кращою в області серед усіх друкованих видань.
Політична ситуація на Вінниччині характеризується ще й тим, що тут в одній упряжці працюють керівники обласної державної адміністрації, облради та міський голова Вінниці. На щастя для краян, канули в Лету часи, коли в недалекому минулому посадовці постійно били глечики. Нинішні злагоджені дії керівників ставлять за приклад іншим регіонам. Звичайно, далеко не всі питання вирішуються так, як того хотілося б. Наприклад, в області припинило існування одне з найбільших підприємств — підшипниковий завод. Не працюють низка інших колишніх велетнів. На їхньому місці відкривають торговельні комплекси. 
 
Вінницька область.