Учора в «Українському домі» відбулася презентація проекту державного бюджету на 2010 рік. По завершенні громадського обговорення уряд планує внести документ до Верховної Ради України.
Згідно з проектом головного фінансового кошика країни, витрати бюджету в 2010 році становитимуть 324 млрд. грн., обсяг надання кредитів — майже 12 млрд. грн., обсяг повернення кредитів — 4,5 млрд. грн. Доходна частина держбюджету буде на рівні майже 285 млрд. грн., дефіцит становитиме 46,7 млрд. грн. (3,97% ВВП). Презентуючи проект громадськості, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, зокрема, що хоча у 2010 році соціальні видатки в цілому істотно зростати не будуть, очікується і приріст соціальних виплат за адресним призначенням. Так, наприклад, працівники охорони здоров’я отримуватимуть доплату за вислугу років та стаж, що в середньому збільшить заробітну плату на 28%. З 1 січня зарплата вчителів зросте на 21,9%, працівників бібліотек — на 28,8%. Як тільки економіка почне почуватися більш-менш надійно, прем’єр пообіцяла перевести доплати в оклади. Наголосивши водночас, що всі інші категорії службовців будуть захищені збільшенням зарплат протягом року на коефіцієнт інфляції, який, за словами Юлії Тимошенко, становитиме 10,5—12 відсотків. Крім того, Прем’єр-міністр наголосила, що уряд також закладає в бюджет можливість щоквартальної корекції показників мінімальних зарплат та прожиткового мінімуму залежно від показників реального сектору економіки. «Якщо економіка розвиватиметься динамічніше, і ми побачимо це поквартально, то ми заклали зв’язку між мінімальними зарплатами та прожитковим мінімумом від показників економіки», — сказала вона. Передбачає проект державного бюджету і створення спеціального загальнодержавного фонду енергоефективності та енергозбереження. Ці кошти, 3 мільярди 205 мільйонів гривень, за словами прем’єра, використовуватимуться на заміну по всій країні ламп розжарювання на світодіодні лампи, а також на будівництво нової найбільшої в Європі Дністровської ГЕС, а також на добудову блоків на Хмельницькій атомній електростанції. Прем’єр-міністр повідомила також, що у проекті держбюджету на 2010 рік майже вдвічі збільшено фінансування вугільної галузі та реформування житлово-комунального господарства.
Крім того, йшлося в «Українському домі» також і про виконання цьогорічного кошторису. За припущенням прем’єра, розмір дефіциту за підсумками 2009 року може перевищити закладений обсяг у розмірі 2,96 відсотка і сягнути 5% ВВП.
Можливо, цей показник буде менший, — зазначила 
Ю. Тимошенко,— але «якщо успішно проведемо наприкінці року оплату податків до бюджету від державних монополій». Проте навіть збільшення дефіциту до п’яти відсотків вона вважає «припустимим показником» для світової економіки.
Вл. інф.