Не можу назвати жодного рішення уряду в газовій галузі, що було б корисним і сприяло збільшенню видобутку газу, нафти, поліпшенню умов одержання й зниження його вартості. Всі заходи спрямовані на те, щоб відібрати й поділити. Тому для інвестиційного клімату подібні рішення нічого не несуть. Про це заявив народний депутат від Партії регіонів, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу і ядерної безпеки Юрій Бойко.
За його словами, вже всі визнають контракт, укладений 19 січня, проблемним для нашої економіки. «У нас вартість газу на 20 відсотків більша, ніж у Європі. Немає сезонних, літніх, оптових знижок. Через зростання цін на енергоносії постійно зіштовхуємося із зупинкою підприємств. І взагалі умови поставки газу різко погіршилися для вітчизняного виробника, що, власне, і вплинуло на падіння ВВП», — сказав він.
Юрій Бойко нагадав, що з початку 2006 року перестали одержувати туркменський газ, і зазначив, що ця програма була порушена так званими патріотами в керівництві нафтогазового комплексу. «Це лихо для нашої країни. Дуже складно буде повернути довіру туркменських партнерів. Але цим треба займатися. Наше завдання — знайти компроміс, запропонувати їм довгострокові правила гри й показати, що ми — надійні партнери», — наголосив парламентарій.
Народний депутат нагадав: з огляду на те, що ринок нафтопродуктів дуже тендітний і підданий впливу, попереднім урядом Віктора Януковича була налагоджена робота експертно-енергетичної групи. Вона не дозволяла кривдити нашого споживача, не було спекулятивної тридцятимільйонної ціни. Сьогодні ця стабільна робота порушилася. Почали дуже багато завозити імпортних нафтопродуктів, перестали завозити імпортну нафту. І це одразу позначилося на коливанні цін. Сьогоднішні перегони цін на нафтопродукти свідчать про те, що система регулювання ринку нафтопродуктів не працює.
Він розповів, що сьогодні в бюджеті істотно завищено дохідну частину, а видаткову — занижено. Крім того, невідомо, яка буде ціна на газ, що є одним з визначальних чинників при підрахунку інфляції.