Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення механізму захисту конституційних прав громадян при провадженні оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності).
Законопроектом пропонується чітко визначити процедуру отримання дозволу на негласне проникнення до житла чи іншого володіння громадян, зняття інформації з каналів зв’язку, встановлення контролю за листуванням, телефонними розмовами, телеграфною та іншою кореспонденцією. Відповідно до законопроекту, будь-який орган, який хоче здійснити такі заходи, має звернутися з відповідним поданням, погодженим з прокурором, до суду. Суддя, у свою чергу, має перевірити наявність підстав для застосування оперативно-технічних засобів, неможливість отримання інформації іншим шляхом та прийняти вмотивоване рішення.
Автори законопроекту, народні депутати Сергій Міщенко, Віктор Швець та Юрій Прокопчук, аргументують прийняття законопроекту необхідністю привести чинне законодавство у відповідність до вимог Конституції України, а саме до пункту 3 статті 121 щодо повноважень прокурора при здійсненні нагляду за дотриманням законів під час здійснення оперативно-розшукової діяльності. Народні депутати звернули увагу на те, що наглядові функції прокурора за законністю заведення оперативно-розшукових справ, продовження строків ведення та проведення оперативно-розшукових заходів чинним законом не передбачені. Внаслідок цього прокурор позбавлений можливості здійснювати ефективний нагляд за законністю оперативно-розшукової діяльності правоохоронних органів, що на практиці призводить до численних порушень конституційних прав громадян.
***
Не допустити подвійного оподаткування
Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи виступає проти запровадження податку на пальне з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів з кожного літра пального, придбаного на автозаправних станціях та нафтопродуктових базах. Відповідна пропозиція містилася у проекті закону «Про податок на пальне з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» (реєстр. №4074).
На думку членів комітету, у разі збереження чинної системи оподаткування власники автомобілів протягом одного звітного року з одного і того самого транспортного засобу сплачуватимуть подібний за своєю суттю податок двічі — одноразово перед першою реєстрацією транспортного засобу і протягом року з кожного спожитого літра пального.
Крім того, відповідно до статті 22 Конституції України, статті 1 Закону «Про систему оподаткування», а також статті 14 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», члени комітету наполягають на доповненні законопроекту нормою, яка передбачатиме пільги щодо сплати податку на пальне для пільгових категорій населення і, зокрема, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Своє рішення парламентарії направили до Комітету з питань податкової та митної політики.
За повідомленням 
Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.