У посівну кампанію включилися практично всі регіони. Озимими засіяно більш як 600 тисяч гектарів, подекуди заважає погода — в ґрунті бракує вологи. У деяких господарствах зважуються сіяти в суху землю, сподіваючись на близькі дощі. Адже оптимальні строки сівби безповоротно спливають. Хоча і крім погоди проблем у аграріїв вистачає.

 

Під урожай-2010 у господарствах усіх форм власності мають намір посіяти 9,1 мільйона гектарів озимих — на мільйон гектарів більше, ніж минулої осені. Зробити це планують не зовсім сільгосппідприємства — такий оптимістичний прогноз Мінагрополітики оприлюднив Укрінформ. Але навіть у пророкуваннях на офіційному рівні правдиво уточнюється: по зерновій групі очікується скорочення площ. За інформацією МінАП, озимими на зерно буде засіяно на 5,7 відсотка менше, ніж торік, — 7 мільйонів 783 тисячі гектарів. Зокрема, під озиму пшеницю аграрії мають намір віддати 6,3 мільйона га, ячмінь — 1 мільйон га, жито — 465 тисяч.

Зі столичних кабінетів особливих проблем з осінньою сівбою не спостерігається. Там відзначають високу забезпеченість аграрного комплексу паливно-мастильними матеріалами і добривами. Мовляв, коштів бракує хіба що у дрібних фермерів, які обробляють невеликі наділи.

Тим часом, відзначає АПК-Інформ, поточні дані опитування щорічного дослідження «Україна: посівна-2010. Прогноз врожаю основних сільськогосподарських культур у 2010 році» показують, що деякі сільгоспвиробники країни зовсім відмовилися від сівби озимих. Основна причина — не вистачає грошей на проведення посівної. В умовах подорожчання бензину і «дизельки», добрив, інших необхідних для осінніх сільгоспробіт ресурсів, багатьом агроформуванням доводиться обирати: вкладати кошти у врожай наступного року чи збирати пізні зернові, буряки, соняшник.

Водночас узяти господарству кредит — проблема. Комерційні банки фінансують сільгоспроботи неохоче. А коли й позичають гроші, то під чималі відсотки. На таких умовах залучати позикові кошти більшість господарств не поспішають. За інформацією АПК-Інформ, лише 6 відсотків середніх і великих сільгосппідприємств пролонгували кредити терміном від 12 до 36 місяців. При цьому процентна ставка становить від 20 до 27 відсотків, що в рази вище, ніж у багатьох країнах об’єднаної Європи.

Варто нагадати, що і торік, хоча криза в економіці вже простежувалася, у Мінагрополітики, з посиланням на інформацію, отриману в сільгосппідприємствах, також заявляли до обробки більші обсяги площ. Оптимізм підтримував зібраний рекордний врожай зернових у понад 50 мільйонів тонн. Реалізувати наміри вдалося далеко не всім господарствам, і країна вийшла на 8,1 мільйона гектарів озимих під урожай нинішнього року.