Учора Конституційний Суд України своїм рішенням визнав, що Закон «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» є неконституційним, оскільки набрав чинності з порушенням встановленої конституційної процедури.
У своєму поданні до суду глава держави вказував, що після подолання парламентом вето і непідписання Президентом України закону його опублікування має здійснювати Голова Верховної Ради України за підписом, спеціально поставленим для цього.
Розглядаючи подання Президента, Конституційний Суд враховував правові позиції, викладені раніше в його рішеннях від 7 та 14 липня 2009 року, згідно з якими, у разі прийняття Верховною Радою закону повторно, проти нього було застосовано право вето, офіційному оприлюдненню та опублікуванню підлягає саме повторно прийнятий закон з датою його повторного прийняття. 
Оскаржений у конституційному поданні закон був офіційно опублікований за датою його першого прийняття, 15 січня 2009 року, а не повторного розгляду — 3 березня 2009 року та без підпису Голови Верховної Ради. Отже, «відсутність під текстом закону, прийнятого за результатами повторного розгляду, належної дати та підпису Голови Верховної Ради, є порушенням встановленої частиною 4-ю ст. 94 Конституції України процедури набрання ним чинності, що, відповідно до частини 1 ст. 152 Конституції України, є підставою для визнання закону неконституційним повністю», — сказано у рішенні суду.
Напередодні зазначеного рішення суду Президент України Віктор Ющенко оскаржив в Конституційному Суді нові правила президентських виборів — Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України», який минулого тижня був опублікований в нашій газеті. Конституційне подання В. Ющенка на цей закон займає майже 20 сторінок друкованого тексту. Враховуючи суспільну важливість, глава держави просить КС розглянути його подання невідкладно. У разі, якщо КС погодиться з цим, то провадження за конституційним поданням глави держави буде розглянуто протягом одного місяця.