Рахункова палата України та Державний аудиторський офіс Соціалістичної Республіки В’єтнам відіграють дуже важливу роль з контролю за використанням бюджетних фінансів у своїх державах. На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в рамках зустрічі з делегацією аудиторського офіса СРВ на чолі з його керівником Вионг Дінь Хе.
Олександр Лавринович поінформував членів в’єтнамської делегації про те, що Рахункова палата України утворюється парламентським рішенням і наголосив на важливості того, що саме ця структура є незалежним джерелом інформації про стан наповнення та використання бюджетних коштів. «В особі Рахункової палати ми маємо незалежне джерело інформації про стан наших бюджетних фінансів, їх ефективність витрачання, планування надходжень до держбюджету», — сказав О. Лавринович. За його словами, «Рахункова палата працює останнім часом в досить непростих умовах, проте побудована система дає змогу отримати надійну інформацію».
Учасники зустрічі дійшли спільного висновку, що аудиторські органи обох країн мають багато спільного у своїх основних функціях щодо допомоги у роботі національних парламентів.
При цьому в’єтнамська сторона відзначила високий професійний рівень фахівців Рахункової палати України і підкреслила результативність переговорів, що відбулися із керівництвом українського аудиторського органу. У свою чергу, українська сторона наголосила на важливості підписання двосторонньої українсько-в’єтнамської міжвідомчої угоди про співпрацю, що планується зробити найближчим часом.
У рамках перемовин сторони відзначили певний рівень ефективної взаємодії між Україною та В’єтнамом на рівні регіонального співробітництва, підвищенні торговельно-економічних стосунків, розвиток народної дипломатії. Проте наголошувалося на необхідності активізації двосторонніх взаємин на вищому міждержавному рівні, зокрема, було досягнуто домовленостей щодо утворення в українському парламенті українсько-в’єтнамської групи дружби, щоб активізувати контакти представників національних парламентів обох країн.
У ході зустрічі О. Лавринович привернув увагу співрозмовників на певні політичні події, що відбуваються в Україні останнім часом, і дав зрозуміти, що саме це впливає на відсутність контактів на рівні керівників держав.
«Інтенсивність міждержавного діалогу між Україною і В’єтнамом має бути кращою», — зазначив О. Лавринович. При цьому політик висловив сподівання, що обмін досвідом профільних інституцій двох країн піде на користь зміцненню міждержавних відносин у цьому напрямку.
«Ми маємо добру співпрацю на міжрегіональному рівні, існують контакти аудиторських органів, тож є підстави стверджувати, що взаємини між Україною та В’єтнамом найближчим часом активізуватимуться», — наголосив О. Лавринович.
У зустрічі також брали участь представники Рахункової палати України на чолі з її головою Валентином Симоненком. А також Надзвичайний та Повноважний Посол СРВ в Україні Нгуен Ван Тхань.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
***
Президент України Віктор ЮЩЕНКО і судді Конституційного Суду України «вступили у змову» щодо визнання неконституційним закону України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України». Про це заявив в інтерв’ю УНІАН Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр ЛАВРИНОВИЧ.
Він зазначив, що Верховною Радою України було ухвалено два закони, які передбачали правовий механізм притягнення до відповідальності Президента України. За його словами, і закон про ТСК, і зміни до закону про Конституційний Суд України були визнані неконституційними.
За словами О. Лавриновича, КСУ в даній ситуації вийшов «далеко поза межі своєї компетенції». Він наголосив, що всім суддям Конституційного Суду України, незалежно від «їх кваліфікації, яка різна у різних суддів», відомо, що КСУ «має оцінювати правові норми на відповідність Конституції України, а не номери і дати, які проставляються в законі». За його словами, закони ухвалюють народні депутати України, а «номери і дати ставлять у канцелярії». О. Лавринович наголосив, що зрозумілим є те, що КСУ «не мав розглядати дії посадових осіб секретаріату Верховної Ради України».
Перший заступник Голови Верховної Ради України зазначив, що є два варіанти виходу із ситуації. За його словами, «перший варіант спокійний, мирний — ще раз повністю пройти всю процедуру, включаючи розгляд у комітетах, а також перше і друге читання, подолання вето». Він додав: «інший варіант — екстремальний, і я не думаю, що поки що варто вдаватися до цього варіанту». Зазначивши, що цей варіант розвитку подій стосується «самого Конституційного Суду, зокрема, щодо того, як він може ухвалювати рішення, коли в нього неконституційна чисельність. Тобто замість 18 суддів є 19 суддів, один з яких не допускається до розгляду справ» (йдеться про Сюзанну Станік).